Beerschot blijkt transferkampioen zonder poen

© BELGA

Voor veel van de spelers met wie Beerschot in play-off 3 de degradatie uit de eerste klasse probeert af te wenden, heeft de Antwerpse club tot vandaag nog niet betaald wat moest betaald worden.

Dat blijkt onder meer uit het verslag dat de licentiecommissie van de voetbalbond vorige week maakte, toen ze Beerschot een licentie weigerde voor volgend seizoen. De club heeft zo’n licentie nodig om in de eerste of tweede klasse te mogen spelen.

Bij zeker vijf, en mogelijk nog meer, van de spelers die Beerschot zaterdag liet spelen tegen Cercle Brugge is er sprake van tekortkomingen:

1.Frédéric Brillant, in 2012 gekocht bij KV Oostende

In het verslag van de licentiecommissie staat bij de ontbrekende documenten: het bewijs van betaling van € 60.500 + alle bijkomende kosten verschuldigd aan KV Oostende in het kader van de transfer van Brillant.

2.Hernán Losada, in 2011 gekocht bij Anderlecht

In het verslag van de licentiecommissie staat bij de ontbrekende documenten: het bewijs van betaling van € 360.970 + alle bijkomende kosten verschuldigd aan RSC Anderlecht in het kader van de transfers van speler Dalibor Veselinovic en Hernán Losada.

3.Maël Lépicier, begin 2013 gehaald bij Bergen

Lépicier werd geruild voor middenvelder Vusumuzi Nyoni + € 100.000. “Ik ken de details niet,” zegt Dimitri Mbuyu, sportief adviseur bij Bergen, “maar we hebben in dit verhaal nog geld te goed van Beerschot.”

4.Stefano Marzo, in 2012 gekocht bij PSV

In het verslag van de licentiecommissie staat bij de ontbrekende documenten: het bewijs van betaling van € 75.000 + alle bijkomende kosten verschuldigd aan PSV Eindhoven in het kader van de transfer van speler Marzo.

5.Benito Raman, sinds begin 2013 gehuurd bij AA Gent

Michel Louwagie, algemeen manager bij AA Gent, bevestigt de stelling dat Beerschot voor Raman nog geen enkele factuur betaalde: “We hebben tot vandaag niks ontvangen.”

Gelijkaardige problemen bij de verhuur van Kennedy Nwanganga, die ook sinds begin 2013 op het Kiel speelt, wil RC Genk on the record niet bevestigen.

Verscheidene van deze jongens haalde Beerschot in de afgelopen wintertransferperiode, niet lang nadat de jaarrekening van de club goedgekeurd werd waarin sprake is van in totaal meer dan 17 miljoen euro schulden. De club kreeg in tegenstelling tot vorig seizoen geen transferverbod. Sinds voorzitter Patrick Vanoppen de club overnam in 2011, waren er 39 inkomende transfers bij Beerschot.

De achterstallen ten opzichte van andere clubs vormen maar één luik van de financiële problemen die Beerschot tegen morgen moet aanpakken als de club dan bij de voetbalbond van de licentiecommissie voor hoger beroep wel een licentie wil krijgen.