Beerschot-Wilrijk verzet zich tegen competitiehervorming

Guy Craybex © Belga Image

De Nationale Studiecommissie van de Koninklijke Belgische Voetbalbond (KBVB) buigt zich over de competitiehervorming. Daarbij zou definitief uitsluitsel moeten komen over het voorstel dat op tafel ligt, waarbij vooral tweede klasse zware veranderingen zal ondergaan.

Volgend seizoen zal de Proximus League – de tweede klasse van het Belgisch voetbal – 17 clubs tellen, een club minder dan in het seizoen 2014-2015. Met Eendracht Aalst, Racing Mechelen, Bergen en Woluwe-Zaventem krijgen vier clubs geen nieuwe licentie, terwijl er vanuit derde klasse slechts drie clubs met een licentie betaald voetbal stijgen naar tweede. Union Sint-Gillis, KMSK Deinze en Coxyde nemen drie van de vier vacante plaatsen in tweede klasse volgend seizoen in. De vierde plaats blijft open.

‘Dat zal niet anders gaan’, zegt Guy Craybex, voorzitter van de Nationale Voetballiga, het verbond voor tweedeklassers. ‘We gaan onvermijdelijk naar een scenario zoals een paar jaar geleden, waar dan een ploeg per speeldag vrij van wedstrijd is. Het is een jammere zaak, maar het is niet anders.’

Competitiehervorming

Overigens buigt de Nationale Studiecommissie van de Koninklijke Belgische Voetbalbond (KBVB) zich vanavond (maandag) over de competitiehervorming. Daarbij zou definitief uitsluitsel moeten komen over het voorstel dat op tafel ligt, waarbij vooral tweede klasse zware veranderingen zal ondergaan.

In geval van goedkeuring door de Vlaamse en Franstalige vleugel gaan we vanaf het seizoen ’16-’17 aan de slag met een eerste klasse A (16 ploegen, met play-offs zoals nu) en een eerste klasse B (8 ploegen). Daardoor moeten volgend seizoen acht tweedeklassers degraderen, en zou er geen promovendus zijn vanuit derde klasse.

Verzet

Beerschot-Wilrijk, een ambitieuze derdeklasser die op een plek in tweede mikt, gaat alvast niet akkoord met de hervorming. De club meldt maandag op zijn website ‘de nodige procedures in kort geding te hebben opgestart tegen de KBVB ten einde het huidig voorstel voor de competitiehervorming te laten schorsen’.

Volgens de club is de hervorming in strijd met het FIFA- en UEFA-reglement. ‘KFCO Beerschot Wilrijk heeft inmiddels ook klacht neergelegd bij de Belgische mededingingsautoriteit in het kader van deze competitiehervorming’. (Belga/KVDA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier