Begin (of einde) van Essevee Soccer School?

Thomas Caers © IMAGEGLOBE
Jonas Creteur
Jonas Creteur Redacteur bij Sport/Voetbalmagazine

De kans bestaat dat er met het opstappen van CEO Patrick Decuyper meteen ook een einde komt aan het Soccer School project van Zulte Waregem.

Op 18 augustus zou in principe de eerste training starten van de Essevee Soccer School, het parallelle jeugdproject onder leiding van Thomas Caers, waarbij veertien twaalfjarigen volgens de aparte filosofie van de ex-speler van STVV opgeleid worden: 20 uur training per week, op blote voeten, via wedstrijdjes van drie tegen drie of vier tegen vier, zonder de spelers in competitie te laten aantreden.

Caers, die op 1 februari in dienst trad en een tienjarig contract tekende, moest binnen zes à acht jaar de grote droom van Patrick Decuyper verwezenlijken: een A-ploeg met hoofdzakelijk eigen opgeleide, Belgische toptalenten. Onder meer voor zijn project, en voor de ‘gewone’ jeugdopleiding van de club, werd de voorbije maanden hard gewerkt aan het Essevee House, een internaat met 55 bedden in het Waregem Sport Center dat de club tien jaar huurt en dat begin september officieel geopend wordt.

Te duur

De vraag is echter of de Soccer School een lang leven beschoren zal zijn. Hoewel Caers garandeert dat er binnen zes tot acht jaar heel wat profspelers uit zijn opleiding zullen komen, vindt Francky Dury dat project overbodig – aangezien Zulte Waregem volgens hem al een prima jeugdopleiding heeft – én te duur. Het jaarbudget bedraagt immers 250.000 euro, met daarbovenop ook de hoge kosten voor een volledig overdekt voetbalveld (500.000 euro), een voorwaarde in Caers’ contract.

Dury zou het voortbestaan van de Soccer School in handen willen leggen van de Raad van Bestuur, die de kosten-batenanalyse moet maken. Ondanks Decuypers ontslag maakt Caers zich geen zorgen: “Ik heb Willy Naessens nog nooit gesproken, maar ik ben er zeker van dat hij overtuigd zal geraken van het rendement op lange termijn, net als Dury trouwens. Dit is ook geen project dat je in één-twee-drie kunt opdoeken, er zijn verbintenissen aangegaan met veertien spelers en hun ouders. Ik ga ervan uit dat ik mijn contract van tien jaar uitdoe, maar als de club ervoor kiest dat te verbreken, dan zal daar uiteraard een financiële compensatie tegenover moeten staan.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier