Bekerfinale: Sport/Voetbalmagazine voorspelt

Landry Dimata en Mbaye Leye © Belga Image
Matthias Stockmans
Matthias Stockmans Redacteur van Sport/Voetbalmagazine en Knack Focus.

Zaterdagavond (20u45) staan Zulte Waregem en KV Oostende tegenover elkaar in de finale van de Beker van België. Sport/Voetbalmagazine laat zijn clubwatchers Jonas Creteur en Chris Tetaert in de glazen bol kijken. Wie haalt het en wie wordt de bepalende figuur?

Waarom Zulte Waregem het haalt…

Jonas Creteur: “Op basis van de cijfers heeft Zulte Waregem voordeel. Francky Dury kan tegen Vanderhaeghe een winning record voorleggen: in acht wedstrijden won hij drie keer en speelde drie keer gelijk. Dury had, net als KV Oostende, liever op zondagnamiddag gespeeld, maar misschien zal hij daar anders over nadenken als hij er de statistieken even op nakijkt: in de competitie verloor Zulte Waregem geen enkele keer op zaterdag. 10 zeges en 6 gelijke spelen. Met die nuance dat de wedstrijden tegen de ‘kleintjes’, en ook de twee tegen KVO, telkens op die dag plaatsvonden.

“Dury zal het openlijk ook niet toegeven, maar toen de resultaten wat tegenvielen na de winterstop heeft hij tegen het bestuur gezegd dat ze zich geen zorgen moeten maken, ze pieken naar de bekerfinale. Niet onlogisch, want winst betekent meteen plaatsing voor de Europa League-poules, waarmee de grote droom van Dury werkelijkheid zou worden: Europees spelen in een eigen vernieuwd stadion.”

Waarom KV Oostende het haalt…

Chris Tetaert: “Yves Vanderhaeghe beschikt over veertien à vijftien evenwaardige spelers. Méér dan de tegenstander, waar Francky Dury vooral aan zijn verdediging moest sleutelen en tegen kleinere clubs punten liet liggen. Vooral in het offensieve compartiment is de weelde groot. KVO scoorde in de reguliere competitie slechts in drie wedstrijden niet, geen enkele ploeg in de Jupiler Pro League deed beter. De kustploeg kampt weliswaar met een aantal geblesseerden in de verdediging, maar voor de aanvallende posities kan Vanderhaeghe kiezen uit Dimata, El Ghanassy, Canesin en Musona: stuk voor stuk spelers die een vertimmerde verdediging van Zulte Waregem in de problemen kunnen brengen.”

Waarom Zulte Waregem het niet haalt…

Jonas Creteur: “Omdat het zonder de ervaring van routiniers De fauw en Derijck defensief veel kwetsbaarder is. Met die twee in de verdediging incasseerde Zulte Waregem exact 1 doelpunt per 90 minuten (op een totaal van 1864 minuten). Zonder dat duo, onder meer wegens blessures van beiden in de laatste acht matchen van de reguliere competitie, steeg dat naar een gemiddelde van 1,83 tegentreffers. Terwijl Dury daarvoor steevast met dezelfde verdediging speelde, De fauw, Derijck, Baudry en Hamalainen (16 keer op 22 matchen), wisselde hij daarna elke match zijn defensie op één of twee posities.”

Waarom KV Oostende het niet haalt…

Chris Tetaert: “De twee competitieduels eindigden telkens op 1-1, al kwam SV Zulte Waregem vooral aan de kust als morele winnaar van het veld en werd de 1-2 daar ten onrechte afgekeurd. De kustclub mist bovendien Antonio Milic, out met een sleutelbeenbreuk. Een polyvalente verdediger en gevaarlijk op stilstaande fases. Zijn eerste vervanger voor de linkerflank, Zarko Tomasevic, viel tijdens de slotwedstrijd op Sclessin ook al geblesseerd uit. Bovendien heeft KVO weinig ervaring met deze omstandigheden. Proto won in 2003 met La Louvière -maar zal wellicht op de bank starten-, Rozehnal won in 2005 de beker met Club Brugge en El Ghanassy in 2010 met AA Gent, maar voor de andere spelers is het de eerste finale.”

The one to watch bij Essevee: Mbaye Leye

Jonas Creteur: “Op zijn 34ste nog lang niet versleten: met 13 goals (waarvan 8 keer de eerste goal), 4 assists en 4 voorassists had Mbaye Leye een voet in 21 van de 49 doelpunten van Zulte Waregem. De aanvoerder wil Zulte Waregem ook absoluut een prijs bezorgen. Leye is een man van de beker. In 2010 won hij die met AA Gent, in 2011 deed hij dat nog eens over met Standard en in 2014 verloor hij met Zulte Waregem. Tijdens het gesprek op onze redactie recentelijk liet hij er op geen enkel moment twijfel over bestaan: de belangrijkste wedstrijd die Zulte Waregem dit seizoen nog speelt, is de bekerfinale. En wat zei hij na zijn 100e goals in eerste klasse? -‘De allerbelangrijkste moet ik nog maken. De 1-0 in de bekerfinale tegen KV Oostende. De coach heb ik daarover al ingelicht. En het wordt een magnifieke.'”

The one to watch bij KVO: Landry Dimata

Chris Tetaert: “Landry Dimata, dé openbaring in Oostende én van de Jupiler Pro League. Vorig seizoen geparkeerd bij de beloften van Standard, voor een prikje naar de kust gehaald. De 19-jarige diepe spits paste zich – tot eenieders verrassing – enorm snel aan het hogere tempo aan en kreeg in de loop van het seizoen ook meer volume. In zijn eerste maanden na een uur leeg gespeeld, ook omdat Vanderhaeghe van zijn diepe spits méér verwacht dan in de zestien van de tegenstander loeren op een goaltje, nu negentig minuten een gesel voor de verdediging. En toch nog 11 goals in 24 competitiewedstrijden, geen slecht cijfer voor een spits die ook zijn verdedigend werk moet opknappen. Ook Franck Berrier, wachtend op een nieuwe overeenkomst, hoopt de club in Brussel alsnog van zijn waarde te overtuigen, terwijl Fernando Canesin een matig seizoen met een sterke prestatie toch nog wat kleur kan geven.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier