Belgacom, Telenet en VOO halen samen voetbalrechten binnen voor komende drie seizoenen

Belgacom, Telenet en VOO halen samen voetbalrechten binnen voor komende drie seizoenen. © BelgaImage

Belgacom, Telenet en VOO zijn er dan toch in geslaagd om samen voor een coup de théatre te zorgen in de strijd om de televisierechten van de Belgische Jupiler Pro League.

Na een Algemene Vergadering van de Pro League, met de vertegenwoordigers van de zestien eersteklassers, is het gezamenlijke bod van de drie grote spelers aanvaard. Voetbalfans in ons land lijken daarmee de grote winnaar. Omdat de drie grote operatoren de krachten bundelen in een niet-exclusief aanbod, zal iedereen voetbal kunnen kijken, ongeacht bij welke operator hij zit.

Het is niet bekend hoeveel Telenet, Belgacom en VOO aan de Pro League betalen, maar de Italiaanse ‘adviseur’ MP&Silva, dat als tussenbedrijf fungeerde in de onderhandelingen, garandeert in ieder geval 70 miljoen euro per seizoen tot en met de jaargang 2016-2017. Het eventuele verschil met het bod van Belgacom/VOO/Telenet wordt door hen bijgepast.

Wat de rechten op de samenvattingen betreft (de afgelopen drie jaar bij vtm, met het programma ‘Stadion’) blijven we in Vlaanderen nog op onze honger zitten. De biedingen daarop waren vanuit Nederlandstalige kant “ontoereikend”, en dus besloot de Pro League deze nog niet toe te kennen. Pas op 27 juni zal daarover een beslissing genomen worden, zodat de zenders nog de tijd hebben om hun bod te verhogen.

Hetzelfde geldt voor de Nederlandstalige rechten op het maandagmagazine (de afgelopen drie jaar was dat ‘Extra Time’ bij de VRT). Aan Franstalige kant zijn die rechten wel rond. De RTBF sleept zowel de rechten op de samenvattingen als op het maandagmagazine in de wacht. ‘Last but not least’ zijn er de rechten op korte clips voor online en mobilofone toepassingen. Ook deze werden nog niet toegekend, omdat de Pro League hierover nog in volle onderhandelingsfase zit.