Belgen wonnen al 14 miljoen euro aan prijzengeld op EK

Rode Duivels tegen Ierland © BELGA

De prestaties van de Rode Duivels op het EK in Frankrijk leggen hen financieel geen windeieren.

Na de kwalificatie van zondag voor de kwartfinales van Euro 2016 is het vergaarde prijzengeld van de Belgen al naar veertien miljoen euro gestegen.

Het EK wordt zoals bekend voor het eerst met 24 landen gespeeld en daardoor was de Europese Voetbalbond UEFA dus ook genoodzaakt het prijzengeld fors op te trekken, in totaal is er een prijzenpot van 301 miljoen euro. Elke EK-deelnemer kreeg sowieso acht miljoen euro aan startgeld, voor de Rode Duivels kwam daar in de groepsfase nog twee miljoen euro bij (één miljoen per overwinning).

Hun kwalificatie voor de achtste finales leverde de Belgen anderhalf miljoen euro op, de zege van zondag tegen Hongarije spijsde de kas met nog eens 2,5 miljoen euro. Alles samen is dat dus al zeker veertien miljoen euro, bij winst vrijdag in de kwartfinales tegen Wales komt daar nog eens vier miljoen euro bij.

De uiteindelijke winnaar van het toernooi strijkt nog eens 8 miljoen euro op, de verliezende finalist moet het met 5 miljoen euro stellen.

Uiteraard kost het EK de Belgische Voetbalbond ook een stevige duit en zijn er ook de (hoge) premies voor spelers en staf, naar verluidt zo’n tweederde van de inkomsten. Als alle rekeningen gemaakt zijn, zal de KBVB in ieder geval een pak geld aan het EK overhouden.

Vorige week nog raakte bekend dat de KBVB het afgelopen boekjaar het afgelopen boekjaar (31 juni 2014 – 31 december 2015) een verlies van 4,6 miljoen euro heeft geleden. (Belga/KVDA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier