België als zesde land wereldwijd geplaatst voor WK Rusland

© Belga Image

De Rode Duivels mogen voor de dertiende keer naar een Wereldbeker.

België is, na de zege in Griekenland (1-2), het eerste Europese land en het zesde wereldwijd dat zeker is van deelname aan het WK van volgend jaar in Rusland. Naast uiteraard het gastland waren ook Japan en Iran uit de Aziatische kwalificatiezone, Brazilië uit de Zuid-Amerikaanse en Mexico uit de Centraal- en Noord-Amerikaanse al zeker van een ticket.

De komende dagen zullen er daar nog een aantal bijkomen. Zo kan regerend wereldkampioen Duitsland zich vanavond kwalificeren, als de Mannschaft thuis wint van Noorwegen, en dinsdag zullen nog twee Aziatische landen zich verzekeren van een ticket voor Rusland. Onder de kanshebbers daar zijn Saoedi-Arabië, Zuid-Korea, Oezbekistan en Syrië.

Dertiende keer

Het zal in Rusland voor de dertiende keer zijn dat België vertegenwoordigd is op een Wereldbeker.

De Rode Duivels waren al aanwezig tijdens de eerste drie edities van de Wereldbeker tussen 1930 en 1938. Een succes werd dat echter niet, want noch in Uruguay (1930), noch in Italië (1934), noch in Frankrijk (1938) wonnen de Duivels een wedstrijd. De eerste ronde was telkens het eindstation.

Na afwezig te zijn geweest in 1950 in Brazilië plaatsten de Belgen zich wel opnieuw voor het WK van 1954 in Zwitserland. De Duivels boekten een historisch 4-4 gelijkspel tegen Engeland – de eerste niet-nederlaag op een WK – maar moesten toch in de eerste ronde opnieuw huiswaarts.

Nadien was het wachten tot Mexico ’70, vooraleer de Duivels opnieuw aanwezig waren. Op een teleurstellend toernooi pakten de Duivels wel hun eerste zege ooit op een Wereldbeker, 3-0 tegen El Salvador. De eerste ronde werd opnieuw niet overleefd.

In 1974 en 1978 blonken de Duivels uit in afwezigheid. Maar vanaf 1982 volgden twintig mooie jaren. Het Belgisch elftal plaatste zich achtereenvolgens voor de WK’s van 1982, 1986, 1990, 1994, 1998 en 2002. Behalve in 1998 werd ook telkens minstens de tweede ronde bereikt. De uitschieter was Mexico ’86 waarin een elftal met spelers als Eric Gerets, Jan Ceulemans en Jean-Marie Pfaff de halve finales haalde. Toch kreeg de periode ook een zwart randje met de scheidsrechterlijke dwalingen in de Verenigde Staten in 1994 (de glasheldere niet-gefloten penaltyfout op Weber tegen Duitsland) en in Japan en Zuid-Korea in 2002 (de onterecht afgekeurde treffer van Marc Wilmots tegen Brazilië). In Italië in 1990 werd een sterk spelend België in de slotminuut van de verlengingen in de achtste finales tegen Engeland gevloerd door een volley van David Platt.

Tussen 2002 en 2014 volgden twaalf donkere jaren zonder WK. In 2014 in Brazilië waren de Duivels er opnieuw bij. Onder leiding van oud-speler Wilmots behaalden de Duivels een plaats in de kwartfinale, waar Argentinië te sterk bleek. Vier jaar later in Rusland wachten Hazard, De Bruyne, Kompany en co een nieuwe kans om hun talenten te tonen.

Partner Content