België-Tsjechië: galamatch met een donker randje

Eden Hazard © Belga Image
Peter t'Kint
Peter t'Kint Redacteur bij Sport/Voetbalmagazine

Peter T’Kint over wat u vanavond mag verwachten voor de wedstrijd van onze Rode Duivels tegen de Tsjechen.

Er lijkt een vloek te rusten op dat late trappen naar doel op het einde van de laatste training voor een wedstrijd. Aan het EK van Jan Vertonghen kwam zo bijna een jaar geleden voortijdig een einde. In de laatste seconden van de laatste training voor de kwartfinales tegen Wales, gleed Vertonghen weg bij een trap op doel. Geen Wales, een aderlating voor de verdediging, die ook al Thomas Vermaelen moest missen. De gevolgen kent u.

Zondag viel Eden Hazard uit, op een gelijkaardige manier, maar met zwaardere gevolgen. Onderzoek bracht een breukje in de enkel aan het licht. Raakte Vertonghen nog tijdig fit voor de start van het seizoen, dan wacht aanvoerder Hazard een langere revalidatie. Vier maanden, dat is niet alleen de start van de nieuwe competitie missen, maar ook die van de Champions League én de uitwedstrijd in Griekenland op 3 september. Misschien haalt Hazard Bosnië uit op 7 oktober. En een transfer naar Real lijkt ook meteen van de baan. Kortom: een trap verknoeit een mooie zomer, na een mooi seizoen. Leed ligt soms in kleine bewegingen.

En zo wordt Vincent Kompany vanavond misschien alsnog de kapitein, tenzij Robert Martínez die band aan Jan Vertonghen geeft, exact tien jaar Rode Duivel. Vertonghen debuteerde immers op 2 juni 2007 voor de A-ploeg, met verlies tegen Portugal (1-2). Thomas Vermaelen staat vanavond in zijn buurt, in 2007 was dat ook al zo. Toen was er ook al Marouane Fellaini. Het was het begin van deze gouden generatie, nog gelanceerd door René Vandereycken.

De wedstrijd tegen de Tsjechen, derde in hun kwalificatiegroep voor het WK, moest een galamatch worden. (Haast) alle Rode Duivels zouden speelminuten krijgen, er mocht wat enthousiasme komen na de gelijke spelen tegen Rusland en Griekenland van dit voorjaar. De tegenstander leek ideaal: een ploeg die zelf ook wel meevoetbalt en na het afhaken van sterren als Rosicky en Cech wat zoekt naar nieuwe smaakmakers. Geen al te best EK (1 gelijkspel, twee keer verlies), en nadien een nieuwe bondscoach. Karel Jarolim kwam ongeveer tegelijkertijd met Roberto Martínez aan het roer.

Beide bondscoaches zitten vanavond voor de negende keer op de bank. Ze haalden evenveel punten: vier van hun acht matchen wonnen ze, drie speelden ze gelijk, eentje werd verloren van een topland. Het verschil ligt hem in de inzet: die ene wedstrijd die de Belgen verloren was vriendschappelijk tegen Spanje, voor de Tsjechen was het een kwalificatiematch in Duitsland. De Belgen speelden in één kwalificatieinterland gelijk, de Tsjechen overkwam dat twee keer. Gevolg: wij staan eerste in onze groep, de Tsjechen pas derde, na Duitsland en Noord-Ierland en maar net voor Azerbeidjan. Het wordt voor Jarolim nog een warme herfst, zelfs al wordt zaterdag gewonnen van Noorwegen. België, dat weet u wel, speelt vrijdag in Estland.

Martínez moet nu puzzelen wie op de positie van Hazard komt in de komende kwalificatieinterlands. In zijn 3-4-2-1 speelt Hazard niet langer op de flank, zoals onder Wilmots in de 4-3-3, maar wat meer naar binnen. Die linkerflank is voor Yannick Carrasco, onder Wilmots nog vaak op rechts.

In Rusland en tegen de Grieken was Hazard ook al onbeschikbaar, net als De Bruyne. Tegen de Grieken speelde Nainggolan naast Mertens in steun van Lukaku, tegen de Russen begon Benteke in de spits, en speelden Nainggolan naast Mirallas. Nu is De Bruyne terug én een certitude. Voorin een trio Lukaku-De Bruyne-Mertens lijkt de eerste optie, met op de flanken Carrasco links en in afwezigheid van Meunier Chadli op rechts. Ga in de verdediging maar uit van een trio Kompany-Vertonghen-Vermaelen (die op zoek moet naar een nieuwe club) en in doel Courtois, dan blijft er alleen wat gepuzzel op het middenveld. Dembélé, in Rusland nog in de basis, mist deze afspraak na een operatie en vanavond is er ook geen Witsel vanwege pas terug uit China. Vrijdag is hij er zeker bij. Aan Tielemans, Dendoncker, Nainggolan en Fellaini om punten te scoren.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier