Belgische profclubs boeken miljoenenverlies

Antwerp tegen Club Brugge. © Belga Image

Maar vier van 25 profclubs uit de twee hoogste divisies van het Belgische voetbal hebben hun boekjaar in juni afgesloten met winst. Dat blijkt uit een overzicht van de Belgische voetbalbond. Samen boekten de clubs liefst 156 miljoen euro verlies.

De voetbalbond gaf de cijfers vrij naar aanleiding van de jaarlijkse controle op de naleving van de ‘Financial Fair Play’-regels. De clubs mogen volgens die regels maar tot op zekere hoogte ‘aanvaardbare verliezen’ boeken. Die regels gelden sinds het seizoen 2018-2019, maar werden wegens de coronapandemie versoepeld.

Geen enkele club heeft de (versoepelde) regels overtreden, zo meldt de licentiecommissie. Toch vallen de hoge verliezen op. Topclubs Antwerp (31,5 miljoen euro) en Standard Luik (22,3 miljoen) gingen het diepst in het rood. Beide voerden de voorbije jaren kapitaalverhogingen door.

Slechts vier teams eindigden het boekjaar met winst: Anderlecht (4 miljoen euro), Club Brugge (3,8 miljoen euro), Sporting Charleroi (1,7 miljoen euro) en KV Kortrijk (262.345 euro).

Sancties voor inbreuken op de Financial Fair Play waren er dus niet. Wel diende 1B-club RWDM zijn dossier te laat in, waarvoor het een boete van 80.000 euro kreeg.