‘Belgische topclubs moeten dringend efficiënt leren zijn’

Silvio Proto © Belga
Matthias Stockmans
Matthias Stockmans Redacteur van Sport/Voetbalmagazine en Knack Focus.

Elke maandag blikt Jacques Sys, hoofdredacteur van Sport/Voetbalmagazine, terug op het voorbije voetbalweekend. Drie vragen, drie pertinente antwoorden. Deze week heeft hij het over Dennis Praet, Club Brugge Europees en AA Gent.

S/VM: Dennis Praet worstelt met zichzelf en werd voor de tweede maal gewisseld tijdens de wedstrijd. Is het beter voor hem dat hij bij Anderlecht vertrekt?

Jacques Sys: “Dennis Praet moet in de eerste plaats op zoek naar zichzelf. Niet vergeten dat we ten tijde van zijn uitverkiezing tot Gouden Schoen allemaal vol lof over hem spraken. Hij was geëvolueerd van een abstracte kunstenaar tot een efficiënte stylist. Iemand die het verschil maakte voor zijn ploeg. Wat is daarvan nog overgebleven? Het feit dat hij tegen Gent amper aan de bal kwam, zegt al iets over zijn gewijzigde status binnen de ploeg. Bovendien wordt hij door zijn entourage zodanig opgejaagd dat hij niet meer aan voetballen toekomt. Je mag nog zo nuchter en eenvoudig zijn, het blijkt toch niet zo makkelijk om als 21-jarige dan je voeten op de grond te houden. Hij moet zijn hoofd weer leegmaken, want zijn huidige vorm wijst niet op een grote mentale sterkte en dat heb je toch ook nodig als je in het buitenland aan de slag wil.”

S/VM: In de laatste voorronde voor de Champions League lootte Club Brugge met Manchester United een absolute droomaffiche. Deel je het enthousiasme of is dit een vergiftigd geschenk?

Jacques Sys: “De kans bestaat dat Club tegen Manchester United op een pijnlijke manier geconfronteerd wordt met zijn limieten, maar zo lang je daar uit leert, hoeft dat geen ramp te zijn. Club heeft een zeer jonge ploeg -Dierckx, Oulare, Boli, Mechele, Cools, Storm: ze zijn allemaal rond de twintig jaar- en zulke wedstrijden versnellen hun groeiproces. Er zijn vele vragen te beantwoorden. Blijft de verdediging overeind? Is Bruzzese voldoende? Kan Club zijn efficiëntie voor doel verhogen? Want daar wringt het schoentje momenteel, ook tegen Charleroi lieten ze te veel kansen onbenut. Het zal een zeer nuttige confrontatie zijn met de vereisten van het internationale topvoetbal. Anderzijds begrijp ik het enthousiasme wel, dit is natuurlijk een fantastische affiche, die sowieso veel geld in het laatje zal brengen.”

S/VM: Ook in de topper tussen Anderlecht en AA Gent werden veel doelkansen de nek omgewrongen. Is dat de les van deze speeldag: topclubs missen efficiëntie?

Jacques Sys: “Absoluut. De efficiëntie van onze topclubs moet dringend omhoog. Wat mij vooral verbaast, is dat Gent dat probleem niet aanpakte in het tussenseizoen. Ondanks het feit dat ze landskampioen werden, sakkerde Hein Vanhaezebrouck vorig seizoen ook al over dat gebrek aan efficiëntie. Gent was de ploeg die de meeste doelpogingen verkwanseld en dat blijkt nu niet anders. Laurent Depoître is een goede spits, maar geen pure afwerker. Het is vreemd dat er op dat vlak geen versterking ingehaald werd, want efficiëntie voor doel is noodzakelijk op het hoogste niveau.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier