Belgische Voetbalbond lijdt 4,6 miljoen verlies

François De Keersmaecker © Belga Image

De Koninklijke Belgische Voetbalbond (KBVB) heeft het afgelopen boekjaar (31 juni 2014 – 31 december 2015) 4,6 miljoen euro geleden.

Dat maakte het Uitvoerend Comité van de KBVB bekend op zijn statutaire vergadering.

In een periode van 18 maanden realiseerde de KBVB inkomsten van 67,7 miljoen euro, de uitgaven bedroegen 72,3 miljoen euro waardoor het totale verlies op 4,6 miljoen euro komt. Omwille van herstructureringskosten van iets meer dan 2 miljoen euro had de KBVB een verlies van 3,6 miljoen euro voorzien.

“We maakten eenmalig een efficiëntieoefening, die op lange termijn besparend zal zijn. Door een aantal zaken aan te zuiveren, zoals het opnemen van de kosten van oude dossiers, kunnen we met een schone lei beginnen”, verklaarde bondsvoorzitter François De Keersmaecker.

Extra verlies

Toch maakte de KBVB nog 1 miljoen extra verlies. “Op vraag van de bondscoach werd een thuiswedstrijd van de Rode Duivels tegen Frankrijk vervangen door een match in Parijs. Ook de afgelaste match tegen Spanje in november 2015 heeft de balans geen goed gedaan”, zei de voorzitter.

De Rode Duivels kostten de KBVB zo’n 9,2 miljoen euro, maar daar staat bijna 14 miljoen euro winst tegenover. Om de verschillende competities – waaronder de Jupiler Pro League – te organiseren, legde de bond 16,4 miljoen euro op tafel, er werd 2 miljoen euro winst op gemaakt. “Op financieel vlak hebben we een overgangsjaar doorgemaakt, waarin een aantal bladzijden definitief omgeslagen dienden te worden. Er werd geherstructureerd op personeelsniveau, een nieuwe CEO (Koen De Brabander) werd aangesteld om een besparingsronde door te voeren”, laat de KBVB optekenen. “Om de KBVB efficiënter te maken werden diverse audits doorgevoerd. In combinatie met het EK in Frankrijk, dat zo’n 2 miljoen moet opbrengen, moeten al deze opschoningsacties ervoor zorgen dat het verlies (deels) opgevangen kan worden.”

(Belga/RR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier