Belgische voetbaljeugd in verval?

© BELGAIMAGE

Cijfers spreken vaak boekdelen. Onderzoeksgroep CIES berekende het aantal speelminuten voor zelf opgeleide jeugdspelers in België. Een schrijnend overzicht.

Buitenlandse spelers overspoelen al jaren onze vaderlandse competitie. Voor nog weinig jeugdopleidingen wordt een lans gebroken. Doorstromen naar de eerste ploeg blijkt een penibele opdracht, ondanks het recente succes van de Rode Duivels.

België evolueerde naar een passageland voor potentiële toppers. Weinig andere Europese landen laten een slechter gemiddelde aan speelminuten voor zelf opgeleide spelers optekenen dan wij. Met 6,63 procent laten we enkel Portugal, Italië, Turkije en Cyprus achter ons. Alleen RSC Anderlecht kan met 24,67 procent de betere leerlingen van de klas volgen. Toch volgt ook paars-wit op ruime afstand van de huidige top vier in Nederland (Ajax, PSV, Feyenoord en AZ).

Onderaan de Belgische ranglijst dit jaar hangen KV Kortrijk, KAS Eupen en Sint-Truiden. De clubs stelden tijdens de competitie geen enkele keer een speler uit de eigen opleiding op.

Bij STVV zijn ze zich bewust van dit harde verdict, daarom dat er sinds de zomer een stevige jeugdorganisatie op poten staat. Academy manager Wim Declercq: ‘Ons motto luidt ‘Werken boven werven’. We beschikken over een professionele trainersstaf vanaf de U13, iets unieks in België. Helaas wordt zo’n structuur onderbelicht. Veel aandacht binnen het elitevoetbal gaat naar het werven van spelers.’

De Truienaars boksen op tegen de druk van grotere clubs, maar investeren met plezier in een kwalitatief sterke opleiding. ‘Het is een karwei van lange adem. We proberen een grondige basis aan te bieden. De zaadjes zijn geplant en op termijn kunnen we daar hopelijk de vruchten van plukken.’

Binnen de G5 bengelt KAA Gent onderaan de ranglijst. Thibault De Smet voetbalde als enige zelf opgeleide speler enkele speelminuten bij elkaar. Met slechts vier wedstrijden – drie basisplaatsen en één invalbeurt – op zijn conto had ook hij maar een minieme rol dit seizoen. De moeilijke doorstroming bij Gent is al langer een issue.

‘Concurrerende clubs plukken onze talenten op jongere leeftijd weg, maar die tendens willen we in de nabije toekomst doorbreken’, zegt sportief manager Peter Verbeke. ‘Een nieuwe wind door het jeugdmanagement en een intensieve samenwerking met het UGent Performance Center vormen hiervoor de basis.’

De Pro League grijpt zelf ook in. Met een jeugdtransferreglement moet het plunderen van jongerenteams harder tegengehouden worden. De inspanning geldt echter voor spelers ouder dan dertien jaar, waardoor het gevaar dreigt dat spelers op nog vroegere leeftijd worden weggehaald. Daarnaast werd in maart een akkoord gevonden over de nieuwe U21-competitie. 24 clubs worden volgens een Youth License ingedeeld in twee reeksen: een top acht en de resterende zestien. Minstens zeven spelers die hun opleiding in ons land genoten moeten per team opgesteld worden.

Nick Vandierendonck

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content