Belofteteams kunnen stijgen én zakken

© BELGA
Peter t'Kint
Peter t'Kint Redacteur bij Sport/Voetbalmagazine

De plannen om volgend seizoen met de beloften in een nationale reeks te starten, krijgen vorm.

Ze willen of kunnen het bij de profliga nog niet bevestigen, want pas in maart komt men met het hele project naar buiten. Maar de plannen om volgend seizoen met de beloften in een nationale reeks te starten, krijgen toch vorm. Gestart wordt in vierde klasse. Niet in derde: die clubs verzetten zich nog. Met de ploegen uit vierde zou een akkoord wel mogelijk zijn. Beslist werd ook dat de belofteploegen worden bekeken als echte clubs. Dat betekent dat ze kunnen stijgen, maar ook dalen, in het slechtste geval tot vierde provinciale. Een plafond tot waar men kan stijgen is officieel nog niet vastgelegd, maar het wordt allicht derde klasse. Niet tweede, zoals sportief directeur Arnar Gretarsson het namens Club Brugge graag had gezien.

Omdat degraderen kan, moeten clubs nu al op zoek naar oudere spelers om hun jonge talenten met wat ervaring te omringen, als ze vrezen dat die onvoldoende gewapend zijn tegen de degradatiestrijd. Ludwig Sneyers, namens de Pro League: “Clubs die twijfelen aan hun lichting, kunnen daar nu al werk van maken.”

De vrees dat eersteklassers met die beloften de competitie vervalsen, wil men wegnemen met het opstellen van spelerslijsten. Daarin zouden de namen staan van wie mag deelnemen aan die beloftecompetities. Zo vermijdt men dat in een vrij voetbalweekend plots de halve A-ploeg zou meespelen met de beloften, om ritme op te doen.

Derde klasse opsplitsen

Intussen lopen ook hervormingsgesprekken over derde klasse. Die wordt nu bevolkt met ploegen die willen promoveren naar tweede, maar ook met clubs die daar geen zin in hebben, omdat ze bijvoorbeeld niet over een goeie infrastructuur beschikken.

De KBVB wil derde klasse opsplitsen in een topreeks en een andere reeks. In die topreeks komen enkel clubs die voldoen aan een aantal criteria, inzake financiering en infrastructuur. Alleen die teams uit de topreeks komen in aanmerking voor promotie naar tweede klasse. Die wijziging komt er wellicht nog niet dit jaar, aangezien niemand al voorstellen op papier zag en alles voor 1 juli moet worden gestemd.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier