Beperking op jeugdtransfers nog embryonaal

© belgaimage
Peter t'Kint
Peter t'Kint Redacteur bij Sport/Voetbalmagazine

Komt er een einde aan de oorlog tussen de verschillende opleidingen in 1A en 1B, na het stemmen van een reglement over restricties op jeugdtransfers?

Vorige week donderdag vergaderde de raad van bestuur van de 24 profclubs (de zestien uit 1A en de acht uit 1B). Toen ze hoorden wat er was beslist, verslikten een paar jeugdcoördinatoren zich danig in hun koffie.

Omdat diverse jeugdtransfers de voorbije jaren kwaad bloed zetten bij de topmensen van profclubs en leidden tot een opbod aan (al dan niet onder tafel betaalde) vergoedingen, besloten de clubs een reglement op te stellen om bij elkaar geen spelers weg te halen.

Dat juridisch verbieden kan niet, omdat het zou ingaan tegen een decreet op de niet-betaalde sporter. Iedereen die geen contract heeft en van club wil veranderen, moet zijn ontslag (in april) kunnen geven, om zich vervolgens bij een andere club aan te sluiten.

Dat ontslag geven kan nog steeds, maar door onderling af te spreken dat je zo’n speler niet meer aansluit, vermijd je de facto transfers. Uit overleg met de bevoegde minister zou blijken dat dit ‘verbod’ op het vrije verkeer gedoogd zal worden.

Zo’n reglement is niet nieuw, het bestaat al voor spelers die onder contract liggen en dat zelf verbreken. In principe kunnen zij niet bij een andere Belgische club terecht. Dat ook afsluiten op jeugdniveau, zou daar een rem kunnen zetten op transfers en clubs de tijd geven om langer met spelertjes te werken, zonder ze een contract te moeten geven of zonder dat men bang moet zijn dat een ander ze komt pikken.

Dat een en ander embryonaal is blijkt hieruit: de jeugdcoördinatoren waren totaal verrast. Ook zij hebben een overlegorgaan, en daar kwam die maatregel nooit ter sprake. Aangezien de maatregel ingaat vanaf 1 januari 2018, moeten zij hun strategie nu snel herzien. In de tekst die op de algemene vergadering op tafel werd gelegd, werden de makelaars met de vinger werden gewezen als aanstokers bij jeugdtransfers.

De makelaars wijzen er echter op dat het vaak de scouts van de clubs zelf zijn, die elders de beste jongeren willen weghalen. Waarna zij de voorwaarden bespreken. Voor buitenlandse clubs geldt het reglement niet. Deze nieuwe regel zal dus niet beletten dat de beteren over de grenzen hun tenten opslaan.

Zijn jeugdtransfers vanaf 1 januari de facto uitgesloten? Neen. Als een club zelf een speler bedankt, kan die zich vrij bij een andere ploeg aansluiten. Een speler die ouder is dan zestien, leeftijd waarop hij wettelijk een contract mag tekenen, mag zes maanden na zijn verjaardag ook zijn ontslag indienen en naar een andere club gaan. Maar een talent van acht uit Lokeren of Beveren dat wil vertrekken omdat hij elders een betere kans krijgt, maar dat van zijn club niet mag, heeft in principe binnen België geen uitweg, tenzij een speciale Commissie Jeugd daar anders over beslist. In die nieuwe commissie zetelen de CEO van de Pro League, Pierre François, de TD van de voetbalbond, Chris Van Puyvelde, en een nog aan te duiden derde. Zij moeten alle drie unaniem groen licht geven.

Een en ander kadert in een poging om opleidingen te beschermen. Daar zit ook het onderbrengen van beloftenploegen in de amateurreeksen bij, vanaf het seizoen 2019-2020, om iedereen de tijd te geven zich aan te passen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content