Bestuur KRC Genk laakt (te) verdedigende tactiek van trainer Peter Maes

Peter Maes omringd door Genkvoorzitter Herbert Houben en CEO Patrick Janssens. © BELGA

KRC Genk werd vierde in play-off 1 en pakte na een dubbele confrontatie met Charleroi het laatste ticket voor Europees voetbal. Toch was hier en daar te horen dat het bestuur twijfelde aan coach Peter Maes. Hallo Patrick Janssens, CEO van de club?

Tussen de 2-0-nederlaag en de 5-1-zege tegen Charleroi zouden mensen in de top van de club aangestuurd hebben op een ontslag van trainer Peter Maes, maar dat weerlegt Janssens in een gesprek met Sport/Voetbalmagazine: ‘Er is enkel een gesprek geweest tussen de voorzitter en de trainer. De positie van Peter is daarbij niet in vraag gesteld. Binnen de club was er ontevredenheid over de defensieve instelling waarmee we die uitwedstrijd in Charleroi aanpakten. Die match was geen geïsoleerd gegeven. Het gebeurde ook in Gent. Twee keer was het de intentie om de nul te houden en in beide gevallen is dat mislukt. In een gesprek met de trainer is gesteld dat wij als club de ambitie hebben om attractief, dynamisch en initiatiefrijk voetbal te spelen. Als je bij KRC Genk kiest voor defensief voetbal, moet dat resultaat opleveren. Dat is nooit gegarandeerd, dus moet je daarmee opletten. Er is in dat gesprek helemaal niet gesproken over opstellingen of wie moest spelen. Maar de intentie waarmee de ploeg een match aanvat, heeft te maken met de cultuur van de club. Als je daar als bestuur geen opinie mag over hebben, kun je evengoed een chocoladefabriek beginnen.’

‘Als je naar een club als deze komt, moet je je manier van werken aanpassen aan de club en niet verwachten dat de club zich aanpast aan jou. Ik weet niet of Peter het daar moeilijk mee heeft omdat hij in een ander model functioneerde bij Lokeren, maar als Peter verder wil evolueren in zijn loopbaan, moet hij ook in moeilijkere structuren kunnen werken. Ik denk niet dat het bij Anderlecht, Club Brugge of Standard makkelijker is. Alleen in kleine clubs moet iedereen dansen naar de pijpen van één man, maar dat is een model van de 19e eeuw’, aldus een duidelijke CEO van Genk.

(Kristof De Ryck)

Lees de volledige vijf vragen aan Patrick Janssens in Sport/Voetbalmagazine van woensdag 8 juni.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier