Betrok Anderlecht Praet en Tielemans in deal met Porto?

Volgens de Portugese media heeft Anderlecht de transfer te danken aan de tussenkomst van Luciano D'Onofrio... en aan een bijzondere constructie. © BELGA

Volgens de Portugese pers bedong FC Porto een optie op de transfers van Dennis Praet en Youri Tielemans. In ruil kon Anderlecht de verdediger Rolando voor een bescheiden bedrag huren.

Zondag speelde aanwinst Rolando niet met Anderlecht op Cercle Brugge. Anderlechttrainer Besnik Hasi was eerst van plan om hem op te stellen, maar de speler zelf voelde zich na zes maanden zonder competitievoetbal onvoldoende fit. Is Rolando echt gemotiveerd om voor Anderlecht te voetballen, terwijl hij droomde van een transfer naar Italië?

‘Om half elf ’s avonds op de laatste dag van de transferperiode heeft hij me gezegd dat hij bij ons wilde komen om zich in de kijker te spelen, aangezien hij niet naar Italië kon’, gaf Anderlechtmanager Herman Van Holsbeeck al toe.

Optie

Onder meer Inter Milaan was bereid een huurbedrag van 750.000 euro neer te tellen om Rolando tijdelijk in te lijven. AS Roma had vorig jaar zelfs vier miljoen euro geboden voor een definitieve transfer. Porto wilde meer.

Hoe komt het dan dat de Draken uiteindelijk akkoord gingen om de verdediger voor veel minder (500.000 euro) uit te lenen aan Anderlecht? ‘Dankzij de tussenkomst van Luciano D’Onofrio‘, vernam Sport/Voetbalmagazine van bronnen uit Portugal. ‘Dankzij hem zou Porto een optie hebben gekregen op twee beloftevolle spelers van Anderlecht (Tielemans en Praet, nvdr). België was niet echt de bestemming die Rolando in gedachten had, maar omdat hij nog onder contract lag, had hij geen keus: het was Anderlecht of nog een aantal maanden B-kern bij Porto.’

‘Rustige jongen’

Op zijn 29e speelde Rolando al meer dan 300 matchen op het hoogste niveau, Portugese en Italiaanse competitie samen, plus negentien selecties voor de nationale ploeg. Heeft Anderlecht een moeilijke speler gehaald?

‘Nee’, meent de Portugese pers. ‘Het is een rustige jongen, maar omringd door mensen die allemaal beweren hem te vertegenwoordigen. Een kluwen waar niemand klaar in ziet, terwijl Pinto da Costa van duidelijkheid houdt. Door Luciano D’Onofrio bij de zaak te betrekken, weet hij op zijn minst met wie hij te maken heeft.’

(Patrice Sintzen)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier