Bongonda en Harbaoui: het 75 procentduo van Essevee

Bongonda en Harbaoui © Belga Image
Jonas Creteur
Jonas Creteur Redacteur bij Sport/Voetbalmagazine

Geen koppel in de Jupiler Pro League is in de doelpuntenproductie van een team zo belangrijk als Théo Bongonda en Hamdi Harbaoui bij Zulte Waregem.

Typerend voor de kwaliteiten van de middenvelder en de spits van Essevee was het, het derde doelpunt vorige zaterdag in de 6-2-zege tegen Cercle. Bongonda die op snelheid en techniek voorbij een verdediger snelt op de linkerflank, dan een afgemeten voorzet verstuurt in de box, waar Harbaoui in één tijd binnenknalt.

De Tunesiër zou er nog twee scoren, net als de Belg. Samen hebben ze nu 10 van de 15 goals van Essevee in play-off 2 op hun naam staan. Tel daar hun treffers bij van in de reguliere competitie (18+8), dan kom je aan 36 goals, op in totaal 64 doelpunten van de fusieclub tot nu toe (56 procent).

Nog straffer wordt het als je ook de doelpunten erbij neemt waar beiden via een assist en voorassist een voet in hadden: 2+6 voor Harbaoui, 8+5 voor Bongonda, samen 10 assists en 11 voorassists. Het duo was zo, via een goal of een inleidende pass, betrokken in liefst 48 van de 64 treffers van Zulte Waregem, of liefst 75 procent.

In 12 daarvan speelden Bongonda en Harbaoui beiden een rol: de Belg via 3 assists en 2 voorassists naar de Tunesiër, plus 3 afgedwongen penalty’s die de spits binnenschoot. Bongonda scoorde op zijn beurt 4 van zijn 13 treffers na een assist of voorassist van Harbaoui.

Heel vaak ook acties die punten opleverden: Zulte Waregem haalde tot nu toe 29 op 54 in de 18 matchen waarin Harbaoui goed is voor een doelpunt (23), assist (2) of voorassist (6) – 56 procent. Bij Bongonda is dat, via 13 goals, 8 assists, 5 voorassists, 29 op 57 (51 procent), in 19 wedstrijden.

Opvallend: 19 van die duels kwamen er ná speeldag 12. Of hoe de 23-jarige Belg zich na een slappe start helemaal herpakte. Het zal hem en Essevee een lucratieve transfer opleveren.

En gezien de chemie met Harbaoui de 34-jarige spits (als hij Samatta van KRC Genk, nu 22 goals, kan afhouden) misschien een derde topschutterstitel. Als eerste die daarin slaagt sinds Josip Weber begin jaren 90.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier