Boskamp: ‘Kums moet bij Gent blijven’

Sven Kums. AA Gent was woensdagavond de grote slokop op het gala van de 62e editie van de Gouden Schoen in Lint. © Belga
Matthias Stockmans
Matthias Stockmans Redacteur van Sport/Voetbalmagazine en Knack Focus.

Sven Kums kreeg met de Gouden Schoen de gepaste bekroning voor zijn fantastisch jaar 2015. Maar wat brengt 2016? Bestendigt hij het succes met AA Gent of waagt hij beter zijn kans in het buitenland? We legden de vraag voor aan drie ex-Gouden Schoenen en ex-middenvelders.

Johan Boskamp (67)

Won in 1975 als eerste buitenlander de Gouden Schoen. Middenvelder bij onder meer Feyenoord en RWDM. Coach van oa AA Gent, Anderlecht, Genk, Standard, Stoke City en de nationale ploeg van Koeweit.

Johan Boskamp: “Sven moet bij Gent blijven, daar draait alles rond hem en dat heeft hij eigenlijk nodig om te excelleren. Bij Zulte Waregem haalde hij niet het niveau van nu en dat had volgens mij te maken met de spelers die hem omringden. Ook niet vergeten dat hij het al eens in het buitenland geprobeerd heeft, bij Heerenveen had coach Marco van Basten hem op een gegeven moment niet meer nodig. Hein Vanhaezebrouck viste hem op bij Kortrijk. Dat zal Sven niet vergeten.”

In Engeland zie ik hem niet aarden: want als je daar niet bij een topclub aan de slag kan, ben je gedoemd tot werkvoetbal en daar liggen toch zijn kwaliteiten niet.

Johan Boskamp

“Hij zou wel zijn plaats hebben in het buitenland, bijvoorbeeld bij een Spaanse middenmoter. Dat technische voetbal ligt hem. Alleen is de vraag of hij daar even vaak de bal zal krijgen als nu bij Gent. Ik denk het niet, en wanneer van een bepalende rol naar een dienende rol moet terug stappen: dat is niet evident. Sven moet vaak de bal kunnen raken en dan pas wordt hij belangrijk. In Engeland zie ik hem niet aarden: want als je daar niet bij een topclub aan de slag kan, ben je gedoemd tot werkvoetbal en daar liggen toch zijn kwaliteiten niet.”

Jan Ceulemans (58)

Won de Gouden Schoen driemaal (1980, 1985 en 1986). Allemaal als speler van Club Brugge. Coach van oa Aalst, Westerlo en Club Brugge. Belgisch recordinternational met 96 caps.

Jan Ceulemans: “Goh, ik zou daar toch voorzichtig mee zijn. Dat er na zijn prestaties van het voorbije jaar interesse uit het buitenland komt, lijkt me evident, maar wélke clubs? Het is toch belangrijk een keuze te maken waarbij hij zeker is van zijn speelkansen. Anders heeft het geen zin. Tenzij hij een financiële slag wil en kan slaan, maar daar lijkt het me nog wat te vroeg voor.

“Persoonlijk denk ik dat hij bij Gent blijft, hij kan daar ook een verbeterd, langdurig contract tekenen en dan zit je toch wat meer op je gemak. Op voorwaarde dat het dit Gent blijft natuurlijk, maar ik vermoed dat zij vanaf nu wel een blijver aan de Belgische top zullen zijn. Kums is bovendien een intelligente kerel, die zelf goed genoeg kan inschatten wat hij waard is. Hij heeft geen uniek profiel: op het middenveld bij buitenlandse topclubs lopen er wel meer voetballers van zijn kaliber rond.

Persoonlijk denk ik dat hij bij Gent blijft, hij kan daar ook een verbeterd, langdurig contract tekenen en dan zit je toch wat meer op je gemak.

Jan Ceulemans

“Als hij dan toch voor het buitenland kiest, dan zie ik de Bundesliga als een mooie competitie voor hem. Een subtopper als Borussia Mönchengladbach bijvoorbeeld. In Duitsland wordt tegenwoordig ook goed gevoetbald en krijg je nog ruimte op het middenveld. In die zin vind ik Italië, Spanje en Engeland niets voor hem.”

Franky Van der Elst (54)

Won tweemaal de Gouden Schoen: in 1990 en 1996. Speelde als controlerende middenvelder bij RWDM en Club Brugge. Verzamelde 86 caps voor de Rode Duivels. Coach van oa Germinal Beerschot, STVV, Lommel United en KSV Roeselare.

Franky Van der Elst: “Alles hangt af van de mogelijkheden die zich aanbieden. Ploegen als Fiorentina worden nu wel genoemd, maar is dat concreet? Mocht hij voor het buitenland kiezen is het belangrijk dat hij bij een voetballende ploeg terecht komt. Als ik de felheid in een duel als Newcastle – Man U onlangs zie, denk ik niet dat de Engelse competitie iets voor hem is, eerder de Spaanse. Zijn goeie prestaties tegen Valencia in de Champions League vond ik op dat vlak indicatief. Kums heeft goede voeten, is intelligent en beschikt over een goede fysiek. Dat soort spelers kunnen zich makkelijk aanpassen op een hoger niveau. Niet de absolute top, maar daar net onder… waarom niet?

Als ik de felheid in een duel als Newcastle – Man U onlangs zie, denk ik niet dat de Engelse competitie iets voor hem is, eerder de Spaanse.

Franky Van der Elst

“Dat is echter het louter sportieve aspect. Ik kan me inbeelden dat hij op zijn 27ste ook redeneert dat het misschien een laatste kans is om een serieuze financiële slag te slaan. Het hangt van zijn karakter af. Misschien acht hij het belangrijker om de komende jaren met AA Gent prijzen te winnen? Want laat dat duidelijk zijn: een verlengd verblijf bij Gent zou absoluut geen verkeerde keuze zijn. Dat wordt een stabiele topper in België.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier