Brazilië als underdog

Dani Alves © Belga Image
Peter t'Kint
Peter t'Kint Redacteur bij Sport/Voetbalmagazine

Bent u er klaar voor, voor een heroïsch gevecht vanavond? O, want dat wordt het, dit duel tussen Brazilië en Duitsland, de eerste halve finale op dit tornooi. Een duel tussen mannen.

Tegen Colombia kregen we er al een voorsmaakje van, vanavond wordt het weer van dat: Scolari houdt wel van een oorlogje, vraag hem maar eens naar de Battle of Nürnberg en zijn oogjes twinkelen. Niet de lawine aan kaarten en schoppen onthoudt hij van het duel tussen Portugal en Nederland in 2006, maar de reactie van zijn team die dag. Portugal.

Ook nu zullen het mannen zijn die Brazilië naar de finale moeten brengen. Krijgers. Gemend door een krijgsheer. Felipe Scolari, die nu in de rol van underdog kan kruipen. Ah, ja, hij is zijn koninklijk schaakstuk kwijt. Neymar. Zijn koningin ook, Thiago Silva. Haha, zij die na de eerste wedstrijd dachten dat FIFA Brazilië wereldkampioen wilde zien worden. Dachten aan een complot.

Dat beeld – althans in Brazilië – heeft Scolari de voorbije dagen wat bijgevijld. Hij maakte dagenlang in alle verschijningen voor de media van zijn tak, dat de gele kaart die Silva tegen Colombia kreeg, onterecht was. Hij ging ermee tot bij FIFA, dat gisteren de vraag om de schorsing op te heffen, als ongegrond afwees. Meteen heeft Scolari waar hij zijn Brazilië wil, in een rol van underdog. Verliezen ze, dan is het de schuld van pech, blessure, en de FIFA-top. Winnen ze, dan kleurt de hemel weer een paar dagen langer geel en groen, en een tikkeltje blauw-wit.

Neem van ons aan, ze zullen er klaar voor zijn. Geen last meer van emoties, klaar voor de strijd. Met achterin, in de plaats van Silva, een kans voor Dante. Ex-Charleroi, ex-Standard, en nu een halve finale van het WK. Straffe kost. Een krijger waarmee je naar de oorlog kunt.

Ook terug mét Dani Alves, die zijn bloedbroeder Neymar op het veld waardig zal vertegenwoordigen. Alves speelt straks de match van zijn leven. Geprikkeld door even uit de ploeg te gaan omdat Maicon beter kan verdedigen, en allicht voor het eerst in dit tornooi in een zeer offensieve rol. Dat wordt vuurwerk op die flank.

Wie op het middenveld gaat spelen, daar was het gisteren nog wat gissen. Zondag verwachtte iedereen Bernard of Willian, wellicht wordt het geen van beiden. Wel drie krijgers, Fernandinho, Paulinho en Luiz Gustavo, terug uit schorsing.

En voorin krijgt wellicht Oscar de vrije rol van Neymar, met Hulk en Fred in steun. Voor Bernard, frêle als je hem zo ziet zitten met het petje op half zeven, is het nog wat vroeg tegen de Duitse kerels.

Scolari prikkelt en bespeelt graag. En dan vinden wij het raar dat uitgerekend gisteren wat kranten uitpakten met de statistieken van Fred. Die scoorde hier nog maar een keer, en dit jaar nog maar drie keer in acht interlands. Als hij nu niet reageert is hij de slechtste Braziliaanse spits ooit op een WK. En wie wil zo door het leven gaan… Heeft ook hier de trainer een laatste duwtje willen geven?

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier