Brengt transfer Stanciu wintermercato alsnog in stroomversnelling voor Anderlecht?

Nicolae Stanciu was woensdag nog met Anderlecht op het Autosalon © Belga Image
Kevin Van der Auwera
Kevin Van der Auwera Manager online redacties

Het heeft heel wat voeten in de aarde gehad, maar er lijkt een doorbraak in de transfersoap rond Nicolae Stanciu. Anderlechts duurste aankoop ooit is sinds woensdagavond in Tsjechië voor medische testen bij Sparta Praag.

Als die goed verlopen, dan is de transfer in principe in kannen en kruiken. Ook zijn makelaar Anamaria Prodan meldde op haar Instagram-account dat Stanciu naar Sparta Praag trekt, ze deelde een foto met de hashtag #spartapraga

In Praag ligt naar verluidt een contract van 3,5 seizoen klaar voor Stancia. Volgens de Roemeense sportjournalist Emanuel Rosu kan de speler er 1,1 miljoen euro per jaar inclusief bonussen verdienen.

Achterdeur

Daarmee verlaat Stanciu, die woensdag nog met Anderlecht te gast was op het autosalon maar ’s avonds op het vliegtuig naar de Tsjechische hoofdstad stapte, ons land na anderhalf jaar via de achterdeur.

Anderlecht haalde de intussen 24-jarige Roemeense international in augustus 2016 weg bij Steaua Boekarest voor een bedrag dat door bonussen kon oplopen tot tien miljoen euro, waarmee hij de duurste inkomende transfer ooit in België werd en de duurste uitgaande in Roemenië. Van dat bedrag zou ondertussen minstens acht miljoen euro betaald zijn. De aanvallende middenvelder kon de torenhoge verwachtingen echter nooit inlossen.

Hoeveel Anderlecht nu precies vangt voor Stanciu, is niet duidelijk. Volgens Het Nieuwsblad gaat het om 4,4 miljoen euro waar nog voor 2 miljoen aan bonussen bij kan komen. De Tsjechische sportsite isport.cz spreekt over een bod van 3,75 miljoen zonder bonussen. Roemeense media schrijven dan weer dan Anderlecht zijn vraagprijs van 5 miljoen exclusief bonussen heeft gekregen.

Hoe dan ook maakt paars-wit wellicht verlies. Ook in Tsjechië wordt Stanciu de duurste inkomende transfer ooit.

Goed nieuws voor Anderlecht is wel dat het nu meer slagkracht krijgt op de transfermarkt. Omwille van de overname door Marc Coucke in maart, kreeg manager Herman Van Holsbeeck van zijn club immers maar een beperkt budget ter beschikking om nieuwe spelers aan te trekken en moest hij vooral op zoek naar huurmogelijkheden. ‘Ik moet eerst centen binnenhalen voor ik er kan uitgeven,’ zei hij daar zelf over.

De enige aanwinst tot dusver is Kenny Saief, die van AA Gent wordt gehuurd met een optie tot aankoop als Anderlecht 3,5 miljoen euro neerdokt. De uittredende landskampioen zoekt nog een extra aanvaller en verdediger. De wintertransferperiode loopt eind januari af.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier