Burgemeester Tomas: ‘Vertrek Anderlecht zou grote ontgoocheling zijn’

Hoe lang speelt Anderlecht nog in het Constant Van den Stock-stadion? © BELGA
Matthias Stockmans
Matthias Stockmans Redacteur van Sport/Voetbalmagazine en Knack Focus.

RSC Anderlecht lonkt nadrukkelijk naar een nieuw (nationaal) stadion op Parking C van de Heizel. Wat zou die mogelijke verhuizing betekenen voor de gemeente Anderlecht? Sport/Voetbalmagazine vroeg het aan burgemeester Eric Tomas.

Tegen april 2014 moet het financieringsdossier voor dat nieuwe stadion rond zijn, tot dan is het afwachten. Ook voor Eric Tomas, sinds 2012 burgemeester van Anderlecht: “Ik had begin december nog een gesprek met Roger Vanden Stock. Hij vertelde dat een uitbreiding van het huidige stadion prioriteit blijft. En wat die verhuizing betreft, daar weet ik evenveel over als u. Ik wil ook nog eens zien of er veel privé-investeerders staan te springen om in dat project aan Parking C te stappen. Ik zou hoe dan ook erg ontgoocheld zijn mocht de club onze gemeente verlaten.”

Na veel gepalaver had Eric Tomas RSC Anderlecht de toelating gegeven om in het Constant Vanden Stockstadion een derde ring te bouwen en een parkeerinfrastructuur op te trekken op de plek waar nu nog een sporthal ligt. De burgemeester gaat ervan uit dat die optie alsnog de voorkeur krijgt op een verhuizing naar een nieuw nationaal stadion, maar zit met veel vragen: “Stel dat Sporting wegtrekt, wat zal er dan gebeuren met het oude stadion? Dat is immers volledig eigendom van de club, ik kan mij niet inbeelden dat zij een infrastructuur die zowat 150 miljoen euro waard is zomaar laten verloederen.”

Uitbreiding huidige stadion

De algemene teneur luidt echter dat de gemeente blij zou zijn als de club vertrekt. Maar betwist de burgemeester dus. Eric Tomas: “Wij hebben al vaak onze goodwill getoond. Met het ter beschikking stellen van gemeentegronden voor het nieuwe oefencomplex in Neerpede. Met de toegeving om het huidige stadion te laten uitbreiden naar dertigduizend zitjes, weliswaar gekoppeld aan enkele beperkingen, zoals een parking van drie verdiepingen in plaats van acht.”

“Ik vond dat we net op de goede weg waren: het aantal problemen is sinds 2000 stelselmatig gedaald en onze verstandhouding is goed.”

Sociaal bloedbad

CD&V-politicus Walter Vandenbossche stelde dat een vertrek van RSCA een sociaal bloedbad zou betekenen in de gemeente. Maar die mening deelt Eric Tomas niet. “Het aantal Anderlechtenaren dat bij de club werkt, is zeer beperkt. Maar het zou wel een ramp zijn voor de horeca nabij het stadion. Vrijwel negentig procent van die zaken mogen dan de boeken neerleggen. En wat de inkomsten betreft die de club aan de gemeente genereert: die liggen ongeveer in balans met de uitgaven. Ook daar is er dus weinig impact.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier