Cavens: ‘Je bent maar een pion met wie wat geschoven wordt’

© BELGA

Sport/Voetbalmagazine had een uitgebreid gesprek met Jurgen Cavens, straks weer in eerste klasse te zien met Waasland-Beveren.

In het interview zwaait de spits onder meer met lof voor een ex-trainer van hem: Marc Brys.

“Dat ik telkens teruggekomen ben nadat men me afgeschreven had, geeft me ook het meeste plezier. Dat heb ik te danken aan Marc Brys. Die leerde me bij Beerschot dat het als prof niet volstaat dat je gewoon de trainingen volmaakt.”

“Wat ik onder Brys leerde, had ik zes, zeven jaar eerder moeten leren. Dat ik op een dag beseft heb dat ik er méér moest voor doen, vind ik nog altijd mijn grootste overwinning.”

Brys kon hem goed prikkelen, zegt Cavens: “Op een dag riep hij me bij zich, we zouden tegen Lierse spelen, en ik keek daar enorm naar uit. ‘Jij speelt niet’, zei hij. ‘Ik zag je deze week trainen en dat was niet goed.’ Ik blies. ‘Wil je echt spelen?’, vroeg hij toen. ‘Oké: ik laat je starten, maar als het niet goed is, haal ik je er meteen af: ik laat van bij de aftrap iemand opwarmen.’ En dat deed hij ook. Ik heb toen het beste half uur uit mijn carrière gespeeld.”

Geen grootverdiener

Bij Waasland-Beveren vond Jurgen Cavens weer een uitdaging nadat hij eerder dit seizoen bij Lierse opzij werd geschoven. Cavens: “Ik vind dat ik bij Lierse na de promotie onterecht opzij ben gezet voor jongens die veel zwaardere contracten kregen maar niet meer kwaliteit hadden.”

“Onder Sollied heb ik mezelf terug in de ploeg geknokt. Drie goals en drie assists is niet slecht in verhouding tot mijn totale aantal speelminuten én de statistieken van spelers die veel meer mochten spelen.”

“Na het seizoen zei Sollied dat hij niet meer op me rekende. Toen ik hoorde dat Chris Janssens trainer werd, zag ik het weer zitten. Ik heb met hem nog de kamer gedeeld als speler. Ooit heeft Janssens tegen mijn vader gezegd: ‘Als ik trainer was, stond Jurgen altijd eerst op het wedstrijdblad.’ Toen ik op de club kwam, zei hij me dat het voorbij was. Dat was een klap. Op zo’n moment besef je: je bent maar een pion met wie wat geschoven wordt.”

Al zou de loonlast ook een rol gespeeld hebben in de verwijdering van Cavens. De dure jongens – zij die om en bij de 500.000 euro per jaar incasseerden – mochten vertrekken. Was hij een van die jongens? “Was het maar waar! Ik verdiende zelfs niet de helft. Lierse heeft indertijd gewoon mijn contract van Germinal Beerschot overgenomen. Als je weet hoe Jos Verhaegen op de centen lette, weet je al dat dat geen toploon was.” (GF)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier