Cercle Brugge wil Zulte Waregem en KV Oostende niet achterna

© BELGA
Christian Vandenabeele
Christian Vandenabeele Freelancejournalist

Cercle Brugge wil een commerciële vennootschap worden, maar tegelijk vermijden dat het verkocht kan worden aan eender wie.

Een van de conclusies van het voorbije seizoen is dat beslissingen sneller moeten kunnen worden genomen om efficiënter en performanter te kunnen werken en dat de vereniging financieel solider zal moeten staan om te kunnen blijven overleven in het hedendaagse voetballandschap.

Zo is er op 13 juni een buitengewone algemene vergadering waarop een voorstel zal worden gedaan om de statuten van de vzw te wijzigen om met een stappenplan naar een commerciële vennootschap te kunnen evolueren. Het externe bureau BDP, dat ook de boekhouding reviseert, begeleidt Cercle daarbij.

“Er zijn twee mogelijke pistes”, zegt Vandamme daarover. “Ofwel wordt de vzw volledig omgevormd tot een commerciële vennootschap, ofwel blijft de vzw bestaan en wordt ernaast een commerciële vennootschap opgericht waarvan de vzw een van de aandeelhouders is. Hoe dan ook is een van de essentiële punten dat de vzw of vzw-leden voldoende stemrecht krijgen om bepaalde beslissingen mee te kunnen sturen.”

“We willen niet in de situatie komen waarin Zulte Waregem en Oostende onlangs kwamen. Daarom adviseert BDP een cvba als vennootschapsvorm. Daarin kan je statutair verschillende aandelencategorieën voorzien, met voor elke categorie verschillend stemrecht. De bedoeling is om zo bescherming in te bouwen en te vermijden dat iedereen met zijn aandelen op de markt komt en Cercle verkoopt aan eender wie.”

Twee claims van de fiscus

Behalve de mogelijkheid creëren om extern kapitaal binnen te brengen, schuilt er ook een fiscale reden achter de hervormingsplannen. “Het wordt onhoudbaar om commerciële activiteiten en zelfs sportieve activiteiten zoals transfers in een vzw-structuur te houden”, legt Vandamme uit.

“Omdat de fiscus zegt: hier klopt iets niet, dit zijn geen activiteiten die bij een vzw horen. Sowieso is een commerciële activiteit per definitie een beetje in strijd met de filosofie van een vereniging zonder winstoogmerk.”

Momenteel zit Cercle met twee claims van de fiscus van roerende voorheffing op concessies.

“Het ene dossier betreft de catering en dat is duidelijk: daar ontkomen we niet aan. Steken we die activiteiten in een commerciële vennootschap, dan wordt daar in de toekomst geen roerende voorheffing meer op geheven.”

“Het tweede dossier wordt behandeld op profliganiveau en betreft een claim van roerende voorheffing op de tv-gelden. Die gaat terug tot het seizoen 2008/2009, toen de meeste clubs nog een vzw waren, dus dat draait om enorm veel geld. Schakel je over naar een commerciële vennootschap, dan is dat probleem opgelost. Dat is ook waarom Club Brugge en Anderlecht dat intussen deden.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier