‘Cercle coachen is moeilijker dan kampioen spelen met Club’

'Cercle staat laastste met 3 op 30 en een doelpuntensaldo van -19. Het is nu de grootste degradatiekandidaat.' © Belga Image
Christian Vandenabeele
Christian Vandenabeele Freelancejournalist

Cercle Brugge ontsloeg vandaag zijn hoofdcoach Fabien Mercadal. Drie vragen aan SV/M-redacteur Christian Vandenabeele.

1. Waarom ontsloeg Cercle zijn coach?

Christian Vandenabeele: ‘Ik denk dat het ontslag weinig mensen verrast. Het alarm is er al eerder afgegaan: na de bekeruitschakeling op eigen veld tegen de bescheiden amateurclub Rebecquoise (0-1) en de daaropvolgende thuisnederlaag tegen Eupen (1-2), op dat moment de laatste in de Jupiler Pro League. Dat waren twee ploegen die in hun reeks nog niet één wedstrijd hadden kunnen winnen. Toen al viel intern links en rechts vertrouwelijk te horen: “Er moet dringend iets gebeuren.” Er gebeurde ook iets: er werd voor een andere ploegopstelling, een ander spelsysteem en een andere stijl gekozen. Maar het resultaat was nog slechter: in Waregem werd met 6-0 verloren.

‘Na een derde van de reguliere competitie staat Cercle laatste met 3 op 30, 3 punten achter Eupen en 4 achter Waasland-Beveren. Ook de doelpuntenverhouding is veelzeggend: min 19. Het zijn cijfers die van Cercle momenteel de grootste degradatiekandidaat maken.’

2. De vraag is: is het de schuld van de coach?

‘Belangrijker dan de schuldvraag was voor Cercle de vraag: is Fabien Mercadal de meest geschikte man om ons uit deze hachelijke situatie te halen? Want de op het hoogste profniveau nog vrij onervaren coach werd afgelopen zomer aangetrokken met het vooruitzicht op een seizoen zonder degradatiezorgen met een ploeg met het potentieel om in de linkerkolom te eindigen. Het was voorzitter Frans Schotte die toen de ambitie uitsprak. Dat was begrijpelijk, maar het was vooral wishful thinking.

‘Begrijpelijk omdat Cercle zich geen seizoen meer kon veroorloven zoals het vorige, waarin het na Nieuwjaar in de reguliere competitie niet één keer meer won en in play-off 2 als laatste eindigde. Omdat dat dat namelijk erg schadelijk is voor de publieke belangstelling en de commerciële inkomsten van een vereniging die net dringend waarde moet zien te creëren om zichzelf een toekomst te geven als profclub.

Wishful thinking omdat AS Monaco baas is en de prioriteit van AS Monaco de samenstelling van zijn eigen spelerskern is en niet die van Cercle. Dat zorgde er onder meer voor dat sommige spelers veel later dan verwacht kwamen en dat anderen uiteindelijk niet kwamen en er voor de invulling van die posities in extremis nog naar alternatieven op zoek gegaan moest worden. Het is het lot van een club die zijn autonomie verkocht om in de profliga te kunnen overleven.

‘Het zijn ondankbare omstandigheden voor een coach: een bijna volledig nieuwe selectie met te veel huurspelers en te weinig ervaring. In die moeilijke omstandigheden koos Mercadal voor een erg defensieve aanpak. We zagen onder zijn leiding een laag blok, met flankspelers als Kylian Hazard die van heel ver moesten komen en Idriss Saadi geïsoleerd voorin. Omdat de ploeg defensief kwetsbaar was, voornamelijk door fouten van door AS Monaco ter beschikking gestelde beloften, werd in september gekozen voor een centrale verdediger extra, enkel bezette flanken, drie man in een kuipje voor de verdediging en twee centrumspitsen.

Maar noch het probleem van de individuele fouten achterin noch dat van de gebrekkige offensieve aansluiting bleek daarmee opgelost. Daardoor nam intern de druk op hem toe om het anders te doen: om meer aandacht te besteden aan zelf creëren, om spelers meer het gevoel te geven dat ze tot meer in staat zijn dan afwachten. Bang zijn, hoor je, is ook niet de beste manier om spelers te ontwikkelen en op te waarderen, wat tenslotte het doel is van ‘le projet’. Zaterdag in Waregem was de aanpak dan ook anders. Met meer ervaring in de ploeg en meer durf in het spel was Cercle meer in balbezit en creëerde het meer kansen dan tegen Eupen, maar werd het vooral nog kwetsbaarder. Dat was de vrees van Mercadal.

‘Kritiek kreeg hij intern ook al omdat hij in de midweekse bekerwedstrijd tegen Rebecquoise niet met zijn beste ploeg speelde, want: als een van de problemen het gebrek aan automatismen is, door de bijna volledig nieuwe selectie en de late komst van nogal wat nieuwelingen, dan neem je toch elke gelegenheid te baat om die te verbeteren? Hij koos ervoor om enkele spelers rust en herstel te gunnen met het oog op de wedstrijd tegen Eupen en anderen een kans te geven. Het liep dus allemaal slecht af.’

3. Wie moet Fabien Mercadal opvolgen?

‘Een topcoach! (lacht) Want de coachingopdracht bij Cercle lijkt op dit moment moeilijker dan kampioen spelen met Club.’

Lees ook:

Fabien Mercadal: het nieuwe slachtoffer van ‘de Vloek van Francky Dury’

Hoe Cercle Brugge het kneusje van de Jupiler Pro League is geworden

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier