‘Cercle moet dringend weer normaal beginnen doen’

De laatste Play-off 3 ging tussen Cercle Brugge en Lierse © BELGA
Jacques Sys
Jacques Sys Jacques Sys is hoofdredacteur Sport/Voetbalmagazine

Elke maandag blikt Jacques Sys, hoofdredacteur van Sport/Voetbalmagazine, terug op het voorbije voetbalweekend. Drie vragen, drie pertinente antwoorden. Deze week heeft hij het over de degradatie van Cercle Brugge, de slag om Vlaanderen en het geflirt tussen RC Genk en Peter Maes.

S/VM: De slag om Vlaanderen tussen AA Gent en Club Brugge eindigde op 2-2. Wie is voor jou de morele winnaar: Gent dat voetballend duidelijk de betere was, of Club dat zich op karakter nog maar eens in de wedstrijd knokte?

Jacques Sys: “Club Brugge is duidelijk de morele winnaar van dat duel. Ze hebben in deze play-offs nog geen enkele goede match gespeeld, maar pakken wel 7 op 12. Bovendien toonden ze zich op het einde van de wedstrijd fysiek scherper dan die van Gent en dat vlak na een Europese verplaatsing. Zeer frappant.”

Serigne Modou Kara Mbodji, die het winnende doelpunt scoorde, en Tornike Okriashvili vieren de overwinning
Serigne Modou Kara Mbodji, die het winnende doelpunt scoorde, en Tornike Okriashvili vieren de overwinning© BELGA

“Bij Gent wordt eigenlijk een beetje bevestigd wat voor aanvang van de play-offs door analisten al geopperd werd: een gemis aan ervaring om met dit soort titelstress om te gaan. Hein Vanhaezebrouck weet dat, hij vertelde tijdens het seizoen al aan onze redactie dat Gent over een zeer gevoelige spelersgroep beschikt. In die zin is de wedstrijd van donderdag tegen Anderlecht van groot belang voor de Gentenaars: bewijzen ze daar dat ze psychologisch toch rijp genoeg zijn? Of verliezen ze en is de race naar de titel voorbij? En omgekeerd: als Anderlecht in de Ghelamco Arena wint, doet het een heel goede zaak, want daarna volgen nog drie thuiswedstrijden voor paars-wit, dat zijn goede vorm weer gevonden heeft.”

S/VM: Het doek is gevallen voor Cercle Brugge, de vereniging degradeert naar tweede klasse na 3-1 verlies op het veld van Lierse SK. Hoe zie je de nabije toekomst van de Brugse vereniging?

Jacques Sys: “Cercle moet dringend weer normaal beginnen doen. Wat de voorbije seizoenen gebeurde, is oneigen voor de vereniging: voortdurend wisselen van trainer, een gebrek aan eenvormigheid binnen het bestuur en een zeer warrig transferbeleid. Terwijl de identiteit van Cercle net altijd was: met veel Belgen werken, jonge trainers een kans geven en eigen jeugd laten doorgroeien. Een vereniging met sociale waarden die daardoor op veel sympathie kon rekenen. Dat is volledig verloren gegaan.

“De degradatie is zeer jammer, maar biedt de mogelijkheid om weer zichzelf te worden. Dat de jonge spelers een contract voorgeschoteld krijgen, mag een goed begin heten. Nu daar nog een jonge, ambitieuze trainer bij en dan kan Cercle weer gaan bouwen aan zijn identiteit. Een beetje zoals in de periode onder Glen De Boeck.”

S/VM: Peter Maes lijkt aan zijn laatste weken bezig als trainer van Sporting Lokeren. Hij flirt openlijk met RC Genk. Is zijn verhaal ten einde bij Lokeren en is hij de geknipte man voor Genk?

Jacques Sys: “Na vijf jaar Lokeren vind ik het logisch dat een ambitieus man als Peter Maes zich klaar acht voor een stap hogerop. Vanuit Genks perspectief is hij de geknipte kandidaat: die ploeg heeft een strenge hand nodig. Bovendien een Limburger die het huis kent. Allemaal troeven. Al is Genk natuurlijk geen makkelijke club om coach te zijn, vraag dat maar aan Hein Vanhaezebrouck.”

“Ik denk dat Peter Maes voldoende gewapend is om de uitdaging aan te gaan. Onder Roger Lambrecht werken, is ook niet eenvoudig en toch kon hij zijn stempel daar drukken. Dat getuigt van persoonlijkheid en vakmanschap. Tijd om die kwaliteiten op een hoger niveau te tonen.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier