Chanot: ‘Harbaoui en Depoitre beste spitsen in België’

Maxime Chanot (rechts) moet tegen Charleroi topschutter Perbet helpen in bedwang houden. © BELGA

Maxime Chanot (26) speelt met KV Kortrijk de finale van play-off 2 tegen Sporting Charleroi van topschutter Jérémy Perbet. Toch oordeelt de Luxemburgse international dat er betere spitsen rondlopen in de Jupiler Pro League.

Jérémy Perbet maakte in de heenwedstrijd van de finale van play-off 2 het verschil met intussen al zijn 21e doelpunt. Maar is de topschutter van de Jupiler Pro League ook de beste spits van de Belgische competitie? Maxime Chanot oordeelt van niet. “De allerbeste spitsen tegen wie ik in België al speelde, zijn Harbaoui en Depoitre”, zegt hij in Sport/Voetbalmagazine. “Het is een tijdje geleden tegen Harbaoui, maar ik vond hem heel sterk en heel hard in de duels. Vooral in het afhaken is hij heel gevaarlijk. Depoitre combineert zijn fysieke kant meer met diepgang. Het doelpunt van Perbet tegen ons was typisch voor hem: je hebt heel de wedstrijd het gevoel dat hij in je achterzak zit en in de 90e minuut scoort hij toch weer. Je weet het, je let extra op en toch gebeurt het. Dat is frustrerend, want 0-0 was voor ons natuurlijk nog een beter resultaat. Ook hij is een heel goeie spits. Zijn kracht is dat hij goed weet wat zijn kwaliteiten zijn en ernaar speelt.”

‘Mazzu even straf als Hein’

Charleroicoach Felice Mazzu, die Chanot destijds bij tweedeklasser WS Woluwe lanceerde, wordt ondertussen in de media genoemd als kandidaat-trainer bij AA Gent en Club Brugge. Volgens de Luxemburger heeft zijn huidige coach alvast de nodige troeven in huis om het bij een topclub waar te maken. Chanot: “Felice leerde ik kennen als iemand die heel menselijk is, psycholoog ook. Het is iemand met wie je kunt praten en die je kunt vertrouwen. Hij snapt dat om te slagen een trainer het vertrouwen van zijn groep nodig heeft en sprak meer met zij die niet speelden dan met de basisspelers. Tactisch is hij heel sterk, zeker even goed als Hein, vind ik. Het is niet toevallig dat Gent nog maar zelden kon winnen van Charleroi. Hein is meer iemand die aan zijn ideeën vasthoudt. Felice staat meer open voor verandering en aanpassing aan de omstandigheden. Ik ben ervan overtuigd dat hij ook bij een topclub zal slagen.”

Naar Engeland?

Over zijn eigen toekomst bestaat ook nog onduidelijkheid. Standard is een optie, maar ook het buitenland wenkt voor Chanot. “Om eerlijk te zijn: het meest concreet zijn momenteel twee andere Engelse clubs. Ik zou graag naar Engeland gaan. Als jonge speler ben ik er destijds langs een achterpoortje moeten vertrekken en het is altijd mijn wens geweest om er ooit langs de grote poort terug te keren. De speelstijl daar ligt mij heel goed, maar kiezen zal ik pas doen de dag dat de contracten voor mijn neus liggen en ik sluit zeker een Belgische topclub als Standard niet uit. Bovendien beslis ik niet alleen, want ik lig bij Kortrijk nog twee jaar onder contract.”

(Christian Vandenabeele)

Lees de volledige vijf vragen aan Maxime Chanot in Sport/Voetbalmagazine van woensdag 18 mei.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier