Charleroi: ‘Bij ons komt Dahan niet meer binnen’

© BELGA
Pierre Danvoye
Pierre Danvoye Redacteur bij Sport/Voetbalmagazine

Dudu Dahan, de Israëlische spelersmakelaar die onder meer Guy Luzon naar Standard leidde, heeft op Charleroi een stadionverbod.

De Israëlische makelaar van 41 jaar heeft duidelijk de gave om voorzitters-zakenmannen te overtuigen en hen dromen te verkopen. Na Abbas Bayat is het nu de beurt aan Roland Duchâtelet.

Zo zadelde hij de Zebra’s in januari 2011 op met acht spelers. Daarna verklaarde Dahan: “Charleroi heeft nu een ploeg voor de top zes.” Balans op het einde van het seizoen: degradatie naar tweede klasse.

Het oordeel van Pierre-Yves Hendrickx, administratief directeur van de Carolo’s, is dan ook streng: “We hadden 2 miljoen euro in kas om tijdens de wintermercato goede zaken te doen, maar achteraf bekeken heeft Dahan voor een sportief en financieel fiasco gezorgd.”

“Als hij naar Mambourg kwam, was dat trouwens altijd in het gezelschap van Abbas Bayat. De weg naar diens kantoren in Brussel kende Dahan heel goed. Als zijn beschermelingen niet speelden, kreeg de coach direct de wind van voren. Zo heeft Dahan vaak naar Bayat gebeld, die dan een verklaring eiste van zijn trainer.

“In januari 2012 heeft Tibor Balog Dahan openlijk bekritiseerd, in aanwezigheid van Abbas Bayat. Die nam dat Balog kwalijk. Bayat heeft uiteindelijk de knoop doorgehakt, maar het is Dahan die Balog (in februari 2012 ontslagen bij Charleroi, nvdr) buiten gewerkt heeft.

“Dahan heeft bij ons nu een stadionverbod. Afgelopen seizoen ben ik hem nog tegengekomen op de tribunes van Lierse, maar bij ons geraakt hij niet meer binnen.”

Vandaag lijkt de baas van Standard blind op hem te varen. Duchâtelet heeft namelijk een van de poulains van Dahan, Guy Luzon, aangesteld als hoofdcoach.

De Israëlische makelaar is zelf profvoetballer geweest in zijn geboorteland maar de top heeft hij nooit bereikt. Een knieblessure noopte hem bovendien vrij snel om te stoppen.

Hij haalde een diploma van fysiektrainer en heeft het als coach geprobeerd in de Israëlische tweede klasse. Toen al was hij bezig met transfers van spelers, waarop de bond hem dwong om een keuze te maken: trainer of makelaar. Het werd het tweede. “Maar zijn echte ambitie is om een grote ploeg te trainen”, aldus Hendrickx.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier