‘Charleroi mag zeker dromen van de vierde plaats’

Jordan Remâcle en Hamdi Harbaoui © Belga Image
Kevin Van der Auwera
Kevin Van der Auwera Manager online redacties

Achter Club Brugge, Anderlecht en Zulte Waregem zijn nog zes teams verwikkeld in een spannende strijd om drie play-off 1-tickets: Charleroi, KV Oostende, AA Gent, KV Mechelen, RC Genk en Standard. Sportmagazine.be neemt deze week elke dag een van die zes onder de loep. Vandaag: Charleroi.

Charleroi was er sinds de invoering van het play-offsysteem al één keer bij in PO1 en staat met nog zes speeldagen te gaan op een knappe vierde plaats. Journalist Guillaume Gautier volgt voor Sport/Voetbalmagazine het reilen en zeilen bij de Zebra’s.

Charleroi staat er puntengewijs het best voor van de zes, maar heeft nog drie lastige verplaatsingen voor de boeg in Brugge, Genk en Lokeren. Hoe schat je hun kansen in?

De resterende drie thuismatchen zullen bewijzen of Charleroi echt gegroeid is

Guillaume Gautier: ‘Charleroi heeft het voordeel dat het kan profiteren van een gunstig programma in eigen stadion, waar de Zebra’s geducht zijn: ze hebben officieel slechts één keer thuis verloren dit seizoen – de match tegen Standard is immers (nog) niet meegerekend. Charleroi ontvangt nog Westerlo, Sint-Truiden en Kortrijk, ofwel een ploeg die nog strijdt voor het behoud en twee die amper nog iets te winnen of te verliezen hebben. Slagen de troepen van trainer Felice Mazzu erin om die negen punten thuis te houden, dan hoeven ze op verplaatsing weinig potten te brengen om de top zes te halen. De echte test voor de Carolo’s is dus thuis, in de matchen waarin ze als favoriet starten, en net dat is voor hen vaak lastiger. Zulke matchen winnen, is wat hen vorig jaar niet is gelukt en wat hen uiteindelijk een plaats in de top zes heeft gekost. De drie thuismatchen zullen bewijzen of de ploeg sindsdien gegroeid is.’

Met Hamdi Harbaoui en Jordan Remâcle haalde Charleroi ‘slechts’ twee nieuwe spelers deze winter. Die bleken meteen rendabel: beiden scoorden afgelopen weekend tegen Zulte Waregem (2-1). Zijn zij een grote meerwaarde voor (de strijd om) PO1?

AA Gent - Charleroi
AA Gent – Charleroi© Belga Image

‘Remâcle is gekomen om de kern te verbreden op de rechterflank, waar Mamadou Fall een beetje alleen stond. De mindere periode van de Senegalees is trouwens zo hard opgevallen door het gebrek aan alternatieven voor zijn positie. Met Remâcle heeft Charleroi zich verzekerd van de diensten van een goede speler, die in staat is om de club goede diensten te bewijzen. De komst van Harbaoui daarentegen was onontbeerlijk met het oog op de strijd om Play-off 1. De Zebra’s scoren te weinig en hebben zelfs veruit de slechtste aanval van de top zes. David Pollet is geen echte goalgetter en bovendien de enige speler in de hele kern die er al in geslaagd is meer dan tien doelpunten in een seizoen te maken. Charleroi had nood aan efficiëntie in de rechthoek om combattief te blijven en dat is wat Harbaoui hen biedt.’

Charleroi won in de heenronde thuis van Club Brugge en pakte ook 4 op 6 tegen Zulte Waregem, maar van RSC Anderlecht werd twee keer verloren. Hoe groot zal volgens jou de eventuele rol van de club in PO1 zijn?

Thuis kan Charleroi iedereen verslaan

‘Thuis kan Charleroi iedereen verslaan. Anderlecht ging er met 0-2 winnen, maar die wedstrijd is gekanteld door een klasseflits van Lukasz Teodorczyk, terwijl de Carolo’s meer verdienden. In de play-offs is tien op vijftien in eigen huis haalbaar. En op verplaatsing zijn de mannen van Mazzu een moeilijk te bespelen ploeg. Kijken we naar hun matchen tegen de top negen, dan hebben ze gewonnen in Oostende (1-2), een punt meegepakt uit Zulte Waregem (1-1) en Standard (0-0) en zijn ze slechts nipt verloren van KV Mechelen (1-0), Anderlecht (3-2) en AA Gent (1-0). De matchen van Charleroi worden vaak beslist op details en als ze enkele punten op verplaatsing pakken en thuis moeilijk te ontwrichten blijven, dan mogen ze zeker dromen van de vierde plaats’.

Dinsdag: KV Oostende

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier