Chatelle heeft twijfels bij nieuwe structuur Standard: ‘Wie zal Preud’homme op zijn plaats zetten?’

© BELGAIMAGE

De analist praat over de nieuwe Belgische competitie op het moment dat onze clubs weer beginnen te trainen.

1. Kan je nog anti-play-offs zijn na de prachtige play-off 1 die we afgelopen seizoen gehad hebben?

De play-offs blijven een vergissing. Moeten we anders gaan redeneren omdat er spanning is geweest voor de titel? Nee. Het was opwindend, maar we kunnen ook niet zeggen dat er veel spektakel geweest is. We kunnen ook nog altijd niet zeggen dat het spelniveau verbeterd is dankzij de play-offs. Integendeel, ik denk dat dit systeem ertoe bijdraagt dat er een progressieve nivellering is naar beneden. En er zitten wel zes ploegen in play-off 1, maar wat met de anderen? Voor heel wat clubs is het seizoen al gedaan in maart. Ik heb zelf in play-off 2 gespeeld en ik kan je verzekeren: dat is dodelijk. Die wedstrijden trekken echt nergens meer op en dus zakt het niveau. Volgend seizoen zullen de beste ploegen het dus opnemen tegen spelers die het afgelopen seizoen niet op hoog niveau gevoetbald hebben. Gevolg: het algemene niveau daalt. Men moet stoppen met altijd over die spanning te beginnen. De titel moet gaan naar de ploeg die het meest regelmatig geweest is over heel het seizoen. Punt aan de lijn.

Club Brugge zal zich moeten versterken om iets te betekenen in de Champions League.

Thomas Chatelle

2. Het nieuwe seizoen in 1A begint met 12 Belgische trainers op 16 clubs. Dat is bijna nooit gezien. Vind je dat een goede zaak als je ziet dat de twee beste trainers van vorig seizoen een Kroaat en een Portugees waren?

Ik onthoud vooral dat men meer en meer vertrouwen geeft aan de jonge generatie, ongeacht de nationaliteit. En soms zitten daar revelaties bij. Zo zijn er twee geweest. Ik stond versteld van Ivan Leko. En Philippe Clement was ook een openbaring. Zij brengen nieuwe ideeën, in hun voetbal zit veel risico. Het parcours van Clement is interessant in die zin dat hij besloot om eerst het vak te leren in de schaduw van een gevestigde waarde, Michel Preud’homme. Zoals Zinédine Zidane deed bij Carlo Ancelotti in Madrid. Sommige andere jonge coaches mikken direct heel hoog en verbranden hun vleugels.

3. Denk je dat het Club Brugge van Ivan Leko minder zal afgaan in de Champions League dan dat van MPH?

Nee, ik denk dat Club Brugge zich zal moeten versterken om iets te betekenen, dat is duidelijk. En er zijn enkele spelers die absoluut moeten blijven. Wesley, bijvoorbeeld. Hans Vanaken schittert in de Belgische competitie, maar wanneer het wat sneller gaat, heeft hij moeite. De ploeg was ook heel afhankelijk van Anthony Limbombe. Als hij er niet bij was, was het minder goed. En natuurlijk moet je ook een betrouwbare keeper hebben…

4. Michel Preud’homme moet al kampioen worden met Standard om te rechtvaardigen dat hij in de plaats kwam van Ricardo Sá Pinto. Een onmogelijke opdracht?

Beter doen dan Sá Pinto, dat lijkt me praktisch onmogelijk. Maar ik vermoed dat Standard er wel een draai aan zal geven als het geen kampioen wordt. Dan zal het gaan over de ‘langetermijnplanning’ waarover nu al iets gezegd is. Sá Pinto is ook maar enkele weken briljant geweest. In de toekomst moet het de bedoeling zijn om je seizoen niet te laten afhangen van één helft op KV Oostende. Een en ander moet ook verduidelijkt worden. Wat zal de exacte rol zijn van Preud’homme? Ik ben bang dat het evenwicht in de club wat wankel is. Een trainer moet op zijn plaats gezet kunnen worden. Wie gaat dat doen bij Preud’homme? Hij zit ook in de raad van bestuur en is de grote, sportieve baas van Standard. Dat is uniek in de geschiedenis van de Belgische competitie. Ik heb mijn twijfels over de efficiëntie daarvan.

5. Wat mag Anderlecht ambiëren nadat het zijn boodschappen gedaan heeft in Oostende?

Wat we tot nu toe gezien hebben, is niet wat aangekondigd was. Het bestuur had gezegd dat het de kern compleet wilde hebben half juni om een rustige voorbereiding te hebben. Maar je ziet dat een aantal dossiers toch veel complexer zijn dan voorzien. Ik kan me niet voorstellen dat de transferbedrijvigheid bij Anderlecht nu al over is. Als het de concurrentie aan wil gaan met Club en Standard, heeft het een kwaliteitsinjectie nodig achteraan, op het middenveld én vooraan. En het kan zich niet veroorloven om zich belachelijk te maken in de Europa League.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier