Chen naar China: ‘Dit wordt mijn Erasmus-stage’

© BELGA

Tenzij er nog een onvoorziene kink in de kabel komt, gaat aanvoerder Xavier Chen van KV Mechelen na de jaarwisseling in China voetballen.

Tenzij er nog een onvoorziene kink in de kabel komt, gaat aanvoerder Xavier Chen van KV Mechelen na de jaarwisseling in China voetballen.
Vorige week bereikte de 29-jarige rechtsachter een akkoord met Guizhou Renhe over een driejarig contract en volgde op clubniveau een deal over het transferbedrag.

Chen lag nog tot 2016 onder contract. Guizhou is een eersteklasser in het zuiden van China. De club eindigde in november vierde in de Super League en bemachtigde een ticket voor de Aziatische Champions League.

Taiwan

In 2011 ging Chen al een eerste Aziatisch avontuur aan door ja te antwoorden op de vraag om zich beschikbaar te stellen voor de nationale ploeg van Taiwan, waarbij hij inmiddels één cap heeft.

Chen, die in België geboren werd als zoon van een Franse moeder en een Taiwanese vader, zegt dat zijn overstap nu in het verlengde ligt van zijn besluit om voor Taiwan te spelen.

Aangetrokken

“Dat was een familiale beslissing,” vertelt hij aan Sport/Voetbalmagazine, “mijn grootvader is geboren in China en woont in Taiwan. Het aanbod van Guizhou zie ik als een nieuwe kans om mijn roots beter te leren kennen.”

“Op cultureel vlak voel ik me sterk aangetrokken tot China, hoewel ik nog nooit op het continentale deel van het land ben geweest. En sowieso is het goed voor je persoonlijke ontwikkeling om te reizen. Ik kreeg daar in het verleden niet altijd de kans toe, omdat ik een studie rechten combineerde met het voetbal. Daardoor moest ik bijvoorbeeld mijn droom laten varen om eens deel te nemen aan een studentenuitwisseling in het buitenland. Dit wordt nu mijn Erasmus-stage.”

Vervanger

Sinds 2007 kwam Chen tijdens 138 competitiematchen van Malinois in actie. “Ik maakte er de laatste tijd geen geheim van”, zegt hij, “dat een voorstel zoals dit me zou interesseren als het een win-winsituatie zou opleveren.”

“KV zal nu op sportief vlak niet veel verliezen – met Anthony Van Loo staat er al een vervanger klaar – én de club vangt nog een aardige som voor mij. Daarnaast ga ik ginder ook zelf een stuk meer verdienen.” (KDR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier