Claude Makelele geen trainer meer, wel ambassadeur van KAS Eupen

Claude Makelele © belgaimage

Na achttien maanden is Claude Makelele geen trainer meer van KAS Eupen. Hij wordt ambassadeur van de club.

Vrijdag, één week voor de hervatting van de trainingen, meldde het bestuur van Eupen dat Claude Makelele niet langer hoofdtrainer was van de club.

Begin november 2017 verving hij Jordi Condom als trainer. De vroegere Franse international, die voor PSG, Real en Chelsea voetbalde, zat 70 matchen op de bank, waarvan hij er 21 won en 38 verloor. Goed voor 74 punten op een totaal te behalen van 210. Amper 30 procent, maar wél twee keer voldoende voor het behoud.

Alleen werd méér van hem verwacht: niet alleen sportieve resultaten, maar ook een soort ‘grote broer’ zijn van de jonge Afrikaanse talenten.

Visie

Makelele veranderde bij Eupen al snel twee zaken, die ingingen tegen de basis van de voetbalfilosofie die de club vanuit de Aspire Academie van Doha meekreeg. Hij legde het accent op realistisch voetbal, gebaseerd op een lage verdediging, terwijl Eupen daarvoor erg naar voren leunde.

Ook verminderde het aantal jonge talenten in de basisploeg, terwijl de Panda’s in de eerste plaats een opleidingsclub willen zijn voor jong talent, met name uit Afrika, maar steeds meer ook uit andere landen. Zijn aanhoudende roep om meer ervaren spelers deed bij de clubleiding steeds meer de wenkbrauwen fronsen. Die ervaren spelers had hij het afgelopen anderhalf seizoen al ruim gekregen, maar in een aantal interviews in de Franse pers gaf hij de laatste weken aan dat hij nog meer ervaring nodig had.

Dat verschil in voetbalfilosofie was de aanleiding tot de beslissing, gaf algemeen directeur Christoph Henkel toe: ‘Dat is scherp gesteld, maar daar komt het in feite op neer.’

Toevallig meldde Eupen de dag voor zijn trainerscommuniqué dat vier jonge spelers een eerste profcontract kregen. In een interview in Le Parisien eind mei gaf Makelele aan dat hij zich bij Eupen met zowat alles moest bezighouden: ‘Ik ben bezig met een club die bijna op amateurniveau werkte toen ik eraan kwam. We kregen jonge spelers die als het ware recht van de straat komen en die geen enkele tactische vorming hadden. Men maakt er eerst goed opgevoede mensen van, en pas dan profvoetballers. Bij Eupen ben ik niet alleen trainer, maar meer dan dat. Al is dat ook mooi.’

Voor wie de club volgt, kwam zijn ontslag niet als een volslagen verrassing. Het respect dat hij binnen de spelersgroep bij zijn komst op basis van zijn naam kreeg, ebde al gauw weg, al zorgde hij er wel voor dat een paar jonge talenten als Moussa Wagué (naar Barcelona) en Alessio Castro Montes (naar KAA Gent) vanuit het niets volwaardige profs werden die voor een aardig bedrag konden verkocht worden.

Vanuit Aspire kreeg Makelele het voorstel om ambassadeur van de sociale projecten te worden. Samen met onder meer Xavi gaat hij in het kader van het project ‘Generation Amazing’, dat in 2010 werd opgezet met het oog op het WK 2022 in Qatar, jonge talenten zoeken en begeleiden.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier