Clement: ‘Zege tegen Club in de voorbereiding was zeer belangrijk’

Philippe Clement © Belga Image
Peter t'Kint
Peter t'Kint Redacteur bij Sport/Voetbalmagazine

Dit weekend keert Philippe Clement terug naar Jan Breydel waar hij met Waasland-Beveren ook tegen Club Brugge attractief voetbal wil brengen. In de voorbereiding bleek een zege tegen zijn ex-club van cruciaal belang in de straffe heenronde die de Waaslanders neerzetten.

Jarenlang reed Philippe Clement (43), een kind van de Antwerpse Linkeroever, vanuit het Waasland naar Brugge. Eerst als speler (1999-2009), vervolgens als trainer (2011-2017). Dit voorjaar kwam daar een eind aan, toen hij koos voor een job als hoofdcoach bij Waasland-Beveren. De bezoekjes aan Brugge zijn beperkt: één keer was hij er al dit seizoen, om AA Gent te scouten. Zondag is zijn tweede bezoek aan Jan Breydel.

Met welk gevoel stapt hij zondag op de bus naar Brugge? Clement: ‘Ik ga ambitieus naar daar, zoals naar elke wedstrijd. Wetende dat het de moeilijkste plaats is in België om ambitieus te zijn, de laatste keer dat ze in de competitie thuis verloren dateert van december 2015 tegen Anderlecht. Dat is al heel lang geleden.

‘Dit Club heeft heel veel vechtlust, duelkracht, een goed blok waarin iedereen zijn werk doet. Ik denk dat het momenteel een groot voordeel is dat ze geen Europees voetbal spelen. Ze kunnen ze fris aan elke wedstrijd beginnen en daardoor een heel aantal punten meer pakken.’

Scoren

Met Waasland-Beveren schrijft Clement ondertussen een heel positief verhaal. Hij turnde Waasland-Beveren om tot een van de attractiefste ploegen in de JPL. Met 31 goals in 14 wedstrijden is het de best scorende ploeg.

Wat is zijn recept? Clement: ‘Door vanaf dag één te focussen op het aanvallende, het dominante. Vaste patronen, vaste looplijnen, iedereen goed zijn functies uitleggen. Daarnaast ook fysiek dingen veranderen. We hebben in de voorbereiding altijd getraind op de dagen van de wedstrijd, twee uur aan een stuk. Na een week kwam de dokter bij mij: “Coach, als je op deze manier blijft trainen, is binnenkort de helft van de ploeg geblesseerd.”

‘Toen heb ik om nog twee weken geduld gevraagd. Er volgde immers nog een week stage, in principe fysiek de zwaarste week, met twee zware matchen, Steaua Boekarest en Club Brugge. Ik antwoordde de dokter: “Dan kunnen we een goeie evaluatie maken, maar ik ben er 200 procent van overtuigd dat je geen gelijk gaat hebben.” Dat bleek zo.’

‘Bovendien speelden we twee goeie oefenwedstrijden, waarin de fouten die ze verdedigend tegen Steaua nog maakten, tegen Club niet meer gebeurden. Dat ze die match konden winnen, was zeer belangrijk. Niet winnen door een blok te zetten en te counteren, maar door zelf ook te voetballen en uit te gaan van de eigen kwaliteiten.

‘Daarna hebben we ook gewonnen van Zulte Waregem en zo is dat stap per stap gegroeid. We begonnen de competitie met een 3-3 in Genk. De spelers zagen dat ze daar ook een resultaat konden halen en dat ze ook daar goals konden maken.’

Al blijft de Waaslandse coach ook kritisch: ‘Nu wordt heel hard gefocust op veel goals maken, maar we hebben er naar mijn zin ook nog te veel geslikt, terwijl ik ook daarmee bezig ben. Voor de verdedigers was het wennen om te voetballen met veel ruimte in hun rug. Dat leer je door fouten te maken. Op een bepaald moment, met Roef, Jans, Moren, Camacho en Demir week na week achterin, kwam die vastigheid er wel.’

‘Iedereen op zijn wolk houden, dat is mijn job’

Lees het volledige interview met Philippe Clement in onze +zone of in Sport/Voetbalmagazine van 15 november

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier