‘Club Brugge beloofde Diaby een basisplaats’

Abdoulaye Diaby: topschutter bij Moeskroen, geflopt bij Lille, krijgt nu zijn kans bij Club Brugge. © BELGA

Club Brugge haalde Abdoulaye Diaby weg bij OSC Lille, dat hem ondanks een magere terugronde wilde behouden. Jean-Michel Vandamme, sportief directeur van Lille, geeft in Sport/Voetbalmagazine tekst en uitleg bij de transfer.

Even ter herinnering: Lille leende Diaby uit aan Mouscron-Péruwelz, maar riep hem in januari terug naar Frankrijk. De voortekenen voor hem leken gunstig: Lille deed het niet te best in de Ligue 1 en zijn steraanvaller Divock Origi kende een dip.

Voor de – op dat moment – topschutter van de Belgische competitie lag er dus een mooie kans voor het grijpen. Maar na zes maanden oogt de balans vrij rampzalig. De Franse pers noemde dat halfjaar zelfs ‘uiterst mager’. Dat is niet overdreven: één minuut speeltijd tegen Lyon, elf tegen Guingamp en veertien tegen Rennes. Dat is het. Bij nog vier wedstrijden zat hij op de bank, de rest in de tribune.

Jean-Michel Vandamme, sportief directeur van de Lillois, heeft er nochtans in geloofd dat het kon. “Binnen LOSC was ik een van de grootste believers. Gelet op wat hij de voorgaande maanden in België had gepresteerd, kon ik me voorstellen dat hij ook bij ons zou slagen. Maar ik herhaal: de jongen heeft nooit het vertrouwen gekregen. Het werd hem ook niet gemakkelijk gemaakt om zelfvertrouwen op te doen. Er was nooit sprake van een goede relatie trainer-speler, dat is jammer. Dat is nochtans absoluut nodig wil een speler die uit een lagere afdeling komt kans hebben om te slagen.”

“Jullie nationale ploeg is zeer goed, maar … ik ben ervan overtuigd dat de Franse competitie voor een aanvaller lastiger is dan de Belgische. Je moet wekelijks tegen versterkte verdedigingen opboksen, het is moeilijk om zo’n blok uit elkaar te spelen. Je mag je niet laten verblinden door het aantal doelpunten dat de spitsen van PSG, Monaco, Lyon of Marseille maken. Dat zegt niks over de kwaliteit, of eventueel het gebrek daaraan, van de defensies. Die clubs beschikken gewoon over aanvallers van Europees of van wereldformaat. Bij alle andere ploegen heb je spitsen die hun waarde nog moeten bewijzen. En als er een uitblinkt, dan is die snel weg, naar een Franse topclub of naar een grotere competitie.”

“Na enkele maanden had Abdoulaye Diaby dat wel begrepen. Hij gaf al snel aan dat hij graag weer weg wilde. Hij kreeg een erg goed aanbod van Club Brugge en ik meen begrepen te hebben dat die club hem zo min of meer een basisplaats beloofd heeft. Bij LOSC konden we hem die garantie niet geven en daar heeft hij zijn conclusies uit getrokken.”

Lees de hele reportage in Sport/Voetbalmagazine van 24 juni.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier