Club Brugge bevestigt: trainer Ivan Leko vertrekt

Ivan Leko © belga

Ivan Leko (41) is niet langer coach van Club Brugge. Het vertrek van de Kroaat, dat al even in de lucht hing, is dinsdag officieel bekendgemaakt door blauw-zwart.

Ook de contracten van T2 Rudi Cossey, T3 Edward Still, keeperstrainer Tomislav Rogic en videoanalist Nicolas Still werden niet verlengd.

Leko volgde in de zomer van 2017 Michel Preud’homme op bij de Bruggelingen. Voor de Kroaat was het een terugkeer naar Jan Breydel, waar hij van 2005 tot 2008 een stek had op het middenveld. Zijn eerste stappen als trainer zette hij bij Oud-Heverlee Leuven en Sint-Truiden, waarmee hij de finale van Play-off II verloor.

Bij Club Brugge kende Leko twee succesvolle seizoenen. In 2018 loodste hij zijn team naar de landstitel en begin 2019 werd hij op het gala van de Gouden Schoen verkozen tot Coach van het Jaar. Dit seizoen bleven de West-Vlamingen tot twee speeldagen voor het einde van Play-off I in de running voor de titel, die uiteindelijk naar Racing Genk ging. Tussendoor werkte Club Brugge een prima Champions League-campagne af (derde met 6 punten in poule met Dortmund, Atlético Madrid en AS Monaco).

‘Toen we twee jaar geleden de keuze maakten voor Ivan Leko als opvolger van Michel Preud’homme waren vele voetballiefhebbers verrast’, verklaart voorzitter Bart Verhaeghe. ‘Maar zowel Vincent Mannaert als ikzelf was overtuigd van zijn capaciteiten en hij heeft ons niet teleurgesteld. We kunnen terugblikken op een succesvolle twee seizoenen waarin we kampioen werden en de tweede plaats pakten. Het vijfde jaar op rij dat we in de top twee eindigen trouwens, een bewijs van stabiliteit. We wensen Ivan het allerbeste in zijn verdere carrière!’

‘Ik ben de club en in het bijzonder Vincent en Bart eeuwig dankbaar voor de kans die ik kreeg’, stelt Leko. ‘Als jonge, relatief onervaren coach bij Club Brugge aan de slag mogen gaan, is een voorrecht. Het gevoel dat bij mij overheerst is trots. Trots op wat we samen met spelers, staf, supporters en bestuur hebben kunnen realiseren in de afgelopen twee jaar. Ik kijk met een warm gevoel terug op mijn periode bij Club en wens hen alle succes de komende seizoenen. Dankjewel.’

Leko, die in oktober een nacht in de cel doorbracht in het kader van operatie Propere Handen, nam zondag na de thuismatch tegen Antwerp al uitgebreid afscheid van de supporters.

Racing Genk-coach Philippe Clement is de mogelijke opvolger van Leko bij Club. Deze week praat hij niet alleen met Genk, maar ook met verschillende andere geïnteresseerde clubs zoals Club Brugge.