Club Brugge directeur Vincent Mannaert participeert in aandelen Bart Verhaeghe

© Belga

Sport/VoetbalMagazine heeft meer inzicht in hoe de kapitaalsverhoging bij Club Brugge er zal uitzien.

Aanstaande dinsdag 4 december 2012 zal op een buitengewone algemene vergadering van de NV Club Brugge worden overgegaan tot de eerder besliste kapitaalsverhoging van 15 miljoen euro. Daarvan zal voorzitter Bart Verhaeghe 12,75 miljoen euro voor zijn rekening nemen. Hij verwerft hiermee 85 procent van de aandelen.

Verhaeghe kondigde eerder op de algemene vergadering van 29 oktober jl. aan geen genoegen te nemen met een aandelenpakket van minder dan 75 procent. Het zijn er dus méér geworden. Veel animo om in te tekenen op de aangeboden 19 procent was er niet bij de 127 vzw-leden. Slechts een kleine 10 procent raakte verkocht. De resterende 6 procent komt in handen van de oude vzw.

Opvallend is dat general manager Vincent Mannaert en Jan Boone mee participeren in het aandelenpakket van Verhaeghe. Verhaeghe bood Mannaert een deel van zijn aandelen aan tegen gunstigere voorwaarden en bindt zijn general manager zo nog sterker aan Club Brugge. Boone investeert zelf. Boone is CEO van Lotus Bakeries en lid van de raad van bestuur van Club Brugge sinds de drastische herschikking die Verhaeghe een jaar geleden doorvoerde.

De overige aandeelhouders zijn een groep van Tieltse ondernemers (Luc en Carole Maes, Karel Vlaemynck en Stefaan Van Hulle, samen goed voor 2 %), de Aalterse bouwondernemer en projectontwikkelaar Dirk Van Tornhaut (1,5 %), Frank Bamelis (1,5 %) en ten slotte Peter Vanhecke (3,5 %).

Zowel Bamelis als Vanhecke trad twee jaar geleden toe tot de vzw. Beiden wonen net als Verhaeghe in het buitenland. Bamelis is aandeelhouder van meerdere firma’s die Club Brugge sponsoren. Zijn holding is gevestigd in Luxemburg, zijn domicilie in Monaco. Leuvenaar Vanhecke was actief in de advocatuur, daarna in de consulting en de financiële consulting, onder meer in Londen. Sinds vorig jaar is hij CEO van Ukrnafta, de grootste olie- en gasproducent in Oekraïne. Daar woont hij ook sinds 2006.

Aanstaande dinsdag zal ook de nieuwe raad van bestuur van Club Brugge worden samengesteld. Sam Sabbe zal naar alle waarschijnlijkheid naar voor worden geschoven om de oude vzw daarin te gaan vertegenwoordigen. Sabbe overleefde als één van de weinigen Verhaeghe’s herstructurering van de Brugse raad van bestuur vorig najaar. Na zijn vertrek bij Omega Pharma is hij sinds kort CFO in de rusthuizengroep Senior Assist van Frank Bamelis. De kans is niet denkbeeldig dat de algemene vergadering zal aandringen op een neutraler vertegenwoordiger namens de vzw in de nv.

Jan Hauspie

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier