Club Brugge haalt nog jonge, al inzetbare Belgen

Mats Rits: nog altijd maar 24 jaar. © belgaimage
Christian Vandenabeele
Christian Vandenabeele Freelancejournalist

Na Mats Rits wil de landskampioen ook Siebe Schrijvers aantrekken.

Met Mats Rits (24) haalde Club Brugge bij KV Mechelen een middenvelder die in principe op de drie posities centraal op het middenveld kan spelen, zij het niet in elke spelwijze, verklaarde de Antwerpenaar zelf al eerder in een interview in Sport/Voetbalmagazine.

Hij is bijvoorbeeld een heel ander type dan Marvelous Nakamba, die atletischer, explosiever, sterker in duel is en er indien nodig ook eens de beuk kan ingooien. Dat zijn verdedigende kenmerken van een zes. Rits daarentegen is geen duelspeler, geen fysieke balafpakker, hij verdedigt vooral op anticipatie.

Wel kan hij als tweede zes naast de Zimbabwaan uitgespeeld worden, als een controlerende, taakbewuste middenvelder die sterk is in de opbouw van het spel, die meedenkt en over de organisatie waakt.

Maar zo, met twee man voor de verdediging, speelde Ivan Leko tot nu toe zelden of nooit met Club Brugge. Doorgaans doet hij het met één zes (vóór drie centrale verdedigers) in de rug van twee offensievere middenvelders (twee achten) als Hans Vanaken en Ruud Vormer, die elk aan hun zijde beschikbaar zijn in de opbouw en ook veel defensief werk verrichten.

Hun positie, niet te hoog en niet te laag, is ook de beste positie van Rits. Hij beschikt over heel goeie voeten en een heel groot loopvermogen waarmee hij kan meeverdedigen én in de zestien meter van de tegenstander kan opduiken.

Wat dat laatste betreft, zijn infiltratievermogen, lijkt hij meer op Vanaken dan op Vormer, die iets dynamischer is en iets meer présence heeft. Al is Rits minder goed met het hoofd dan Vanaken. Qua statistieken moet hij met zijn vier goals en zes assists in het voorbije seizoen (bij het gedegradeerde KV Mechelen) alleszins voor beiden onderdoen.

Ervaring en groeipotentieel

Mats Rits heeft kwaliteiten die een transfer naar Club Brugge kunnen verantwoorden. Hij is nog altijd maar 24 jaar, maar speelde toch al bijna tweehonderd officiële eerste-elftalwedstrijden. Voor hemzelf is het een kans om te laten zien dat hij alsnog de topspeler kan worden die Ajax zes jaar geleden in hem zag. Voor Club Brugge is hij een talentvolle, nog jonge, maar ook al ervaren Belg met groeipotentieel.

Het wordt uitkijken hoeveel rek er nog zit op zijn mentale weerbaarheid en in welke mate het hogere niveau en de grotere concurrentie bij zijn nieuwe werkgever hem nog beter kunnen maken. In elk geval is hij voor Club Brugge Belgische versterking in de breedte met het oog op een seizoen met de zware bijkomende internationale belasting van de Champions Leaguepoulefase (en met in de eigen nationale competitie de verplichting om zes Belgen op het wedstrijdblad in te schrijven).

Dat geldt evenzeer voor de transfer van Siebe Schrijvers (21) die Club Brugge deze week met KRC Genk wil afronden: een nog drie jaar jongere talentvolle Belg met groeipotentieel, maar toch ook al een honderdvijftig officiële eerste-elftalwedstrijden in de benen. Hij is inzetbaar als tien, offensieve middenvelder, of als schaduwaanvaller in het tweespitsensysteem waar Ivan Leko doorgaans voor kiest.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier