‘Club Brugge heeft de toekomst, Anderlecht last van oud zeer en Gent werk’

Besnik Hasi, Michel Preud'homme en Hein Vanhaezebrouck © Belga

Jacques Sys blikt terug op de landstitel voor Club Brugge, de vragen bij Anderlecht en het seizoen van AA Gent. ‘De voornaamste vraag wordt die van de trainerspositie: blijft Michel Preud’homme?’

Elke maandag blikt Jacques Sys, hoofdredacteur van Sport/Voetbalmagazine, terug op het voorbije sportweekend. Drie vragen, drie pertinente antwoorden. Deze week heeft hij het over de landstitel voor Club Brugge, de vragen bij Anderlecht en het seizoen van AA Gent.

S/VM: Na elf jaar pakt Club Brugge weer een landstitel, een last valt daar van de schouders. Wat betekent dit nu voor de nabije toekomst van de club?

Jacques Sys: “De titel zorgt ongetwijfeld voor een baken van sereniteit en rust in een club die de voorbije jaren gebukt ging onder de stress. Ze waren er wel een aantal keren dichtbij, zoals vorig seizoen toen ze de beker wonnen, tweede werden en het Europees goed deden, maar dat telt uiteindelijk allemaal niet.

Michel Preud'homme viert de titel van Club Brugge
Michel Preud’homme viert de titel van Club Brugge© Belga

Door het uitblijven van die zo gegeerde titel, re(a)geerde het bestuur soms op een emotionele manier, wat het er voor trainers niet makkelijker op maakte. Zie maar: er passeerden elf trainers op elf jaar. De titel zorgt nu voor rust, de professionele structuur was er al. Club heeft de toekomst.

Club was in de play-offs indrukwekkend, ze voetbalden bij vlagen beter dan Gent in de heenronde. Terend op een sterk collectief en met elke week een andere uitblinker: de ene keer trok Vanaken hen over de streep, de volgende keer Izquierdo, Refaelov of Diaby. Dat heb je nodig.

En niet vergeten dat dat allemaal gebeurde zonder hun beste speler van vorig seizoen: Víctor Vázquez. Het geraamte van de ploeg staat er, bovendien verwacht ik dat de spelers blijven, aangezien er een Champions League aankomt.

De voornaamste vraag wordt die van de trainerspositie: blijft Michel Preud’homme? Persoonlijk denk ik van wel. Preud’homme krijgt in Club de warmte en waardering die hij zo nodig heeft. Misschien blijft hij, maar dan in een andere functie, met Clement als T1? Het is in het belang van Club dat die kwestie zo snel mogelijk uitgeklaard wordt.”

S/VM: AA Gent verspeelde in Zulte Waregem een 1-2 voorsprong en verloor met 4-2. Daardoor is Europees voetbal nu ook al niet zeker meer. Wat vind je van het seizoen van de uittredende landskampioen: hebben ze volgens jou bevestigd of teleurgesteld?

Jacques Sys: “Dat antwoord zal in grote mate afhangen van de laatste twee speeldagen. Verspelen ze daar hun derde plaats – hun doelstelling voor aanvang van dit seizoen – dan mag je spreken van een ontgoocheling. Geen Europees voetbal halen, zou zelfs dramatisch zijn.

Hein Vanhaezebrouck
Hein Vanhaezebrouck© Belga

Toch vind ik dat het algemene gevoel er een van bevestiging is. Gent voetbalde wervelend in de heenronde en verbaasde in de Champions League, alleen bleken het aan het eind te veel wedstrijden. De laatste maanden doofde de kaars langzaamaan.

Waar ze zich bij Gent wél over moeten beraden, is de verdere uitbouw van de ploeg. Die is, zo mogen we nu toch concluderen, mislukt. Van de wintertransfers kon niemand zich opdringen en met Boussoufa werd Vanhaezebrouck door het bestuur een speler opgedrongen die uiteindelijk geen meerwaarde bleek. Was dat de onrust wel waard dan? Sinds de ‘affaire-Boussoufa’ liep het toch allemaal stroever bij Gent. Ze hebben dus nog werk aan de verdere uitbouw van de club.”

S/VM: Anderlecht moest met het schaamrood op de wangen Jan Breydel verlaten. 4-0 verlies en de titel laten aan de grote rivaal. Zie jij bij de Brusselaars fundamenten om volgend seizoen op verder te bouwen of dringt een volledige make-over zich op?

Jacques Sys: “Natuurlijk zijn er fundamenten om mee aan de slag te gaan. We hebben het al vaker gezegd dit seizoen: een middenveld met Defour, Tielemans en Praet heeft niemand anders in onze Belgische competitie. Talent is er zeker.

‘Dat oude zeer van Anderlecht komt weer bovendrijven: een gebrek aan mentaliteit’

Alleen komt dat oude zeer van Anderlecht weer bovendrijven: een gebrek aan mentaliteit. Met als exponent die 4-0 op Club Brugge, waar de Brusselaars geen enkele vorm van trots of strijdlust toonden. Terwijl ze in de reguliere competitie toch met 4-1 hebben gewonnen van Club. Ze kunnen het dus wel.

Er wacht Herman Van Holsbeeck, die in ons magazine beweert dat hij weet waar het probleem ligt, een belangrijke uitdaging deze zomer, want nog zo een seizoen zullen de supporters niet pikken. Om dit recht te trekken, is een duidelijke sportieve visie nodig.

Besnik Hasi ziet zijn Anderlecht onderuit gaan in de titelwedstrijd tegen Club Brugge
Besnik Hasi ziet zijn Anderlecht onderuit gaan in de titelwedstrijd tegen Club Brugge© Belga

Is er bijvoorbeeld wel genoeg nagedacht over de complementariteit van deze spelersgroep? Zijn ze karakterieel voldoende doorgelicht? Ook de technische staf is aan vernieuwing toe, alleen zo kan je kom af maken met het verleden.

Besnik Hasi kun je onmogelijk handhaven, zelfs al zouden de belangrijke spelers nog achter hem staan, zoals beweerd wordt. Hij begon nochtans goed aan zijn opdracht bij Anderlecht, maar de voorbije twee seizoenen kreeg hij nooit lijn in het spel. Je kunt niet zeggen dat hij een verpletterende indruk naliet.

Maar het zou een misvatting zijn om te stellen dat het enkel aan Hasi ligt. Er moet zowel vooraan als achteraan versterking bij.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier