Club Brugge liet het thuis al drie keer liggen

Michel Preud'homme © Belga Image
Peter t'Kint
Peter t'Kint Redacteur bij Sport/Voetbalmagazine

Als blauw-zwart zondag thuis wint van Anderlecht, is het kampioen. Maar zo’n cruciale wedstrijd liep de vorige jaren al drie keer faliekant af.

Sinds Michel Preud’homme de generaal werd op Jan Breydel – hij debuteerde thuis op 5 oktober 2013 tegen OHL – is het stadion van Club Brugge een steeds moeilijker inneembare vesting geworden.

In het seizoen 2013-2014 werkte Club onder Preud’homme vijftien thuiswedstrijden af in de nationale competitie (reguliere én PO 1): 11 keer werd gewonnen, 1 keer gelijkgespeeld en slechts 3 keer verloren.

Het seizoen daarop, het eerste volledige onder MPH, waren er 20 thuiswedstrijden in de competitie. 14 werden gewonnen, 5 eindigden gelijk en slechts 1 ploeg kwam in Brugge winnen. En dit seizoen zijn de cijfers nog indrukwekkender: 17 thuiszeges en slechts één nederlaag, op 20 december tegen Anderlecht.

Cruciale thuisnederlagen

Maar hoe sterk ook de thuisreputatie van Club, dat het de voorbije jaren naast de titel greep, had wel te maken met schaarse doch cruciale thuisnederlagen.

In de lente van 2014 verloor het de titel in de laatste week van april: eerst na een gelijkspel thuis tegen Standard, vervolgens na een thuisnederlaag tegen de latere kampioen Anderlecht (0-1). Een zege thuis tegen Anderlecht had dat omgedraaid.

Nog erger was het vorig seizoen: slechts één thuisnederlaag, maar wel tegen de latere kampioen AA Gent. Ook hier had een thuiszege het eindverdict omgedraaid.

Drie gemiste titels

Ook voor het tijdperk Preud’homme liep het thuis al fout in de play-offs. De tot dusver hoogste score van Club in PO1 – 19 punten – kwam er in het seizoen 2012-2013. Toen won Club drie keer op verplaatsing en speelde het gelijk bij Anderlecht.

Toch eindigde het pas derde, na Anderlecht en Zulte Waregem. Reden: thuisverlies, twee keer zelfs in die eindfase. Eerst van Standard, vervolgens ook van Zulte Waregem. Eén keer winst thuis had ook toen volstaan voor de titel.

Conclusie: hoe sterk ook de thuisreputatie, drie jaar na elkaar verloor Club de titel in eigen Jan Breydel.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier