Club Brugge maakt fors exploitatieverlies

© Belga
Peter t'Kint
Peter t'Kint Redacteur bij Sport/Voetbalmagazine

Onze topclubs hebben transfers of andere extra inkomsten nodig om rond te komen.

Dat blijkt vandaag ook nog eens uit de jaarrekening van Club Brugge die sinds vanmorgen openbaar te raadplegen is. Club, dat voor het eerst na de overgang van VZW naar NV jaarcijfers presenteert, sloot het boekjaar 2012-2013 af op 30 juni af met een verlies van 6.614.000 euro. Een verlies dat wordt veroorzaakt door afschrijvingen en andere bedrijfskosten. In de zomer van 2012 presenteerde Club nog een lichte winst van 300.000 euro.

Eerder deze week liet Standard al een operationeel verlies van bijna 9 miljoen euro noteren, een cijfers dat de Rouches uiteindelijk nog wisten om te zetten in een winst van 1,14 miljoen euro, na het doen van een aantal transfers. Ook Anderlecht maakt een licht verlies op zijn exploitatie, maar daar wisten ze alles uiteindelijk nog om te bouwen tot een kleine winst van bijna 400.000 euro.

Bij Club lukte dat niet, omwille van een aantal investeringen in infrastructuur én omdat de transfer van Carlos Bacca naar FC Sevilla te laat (op 10 juli) werd afgerond om nog in deze jaarrekening op te nemen. Reken je die transfersom (rond de 8 miljoen euro) bij de jaarrekening, dan krijgt die een andere kleur. Die transfer zal nu volgende zomer in de boeken komen, maar het weze duidelijk: zonder een transfer om de een, twee jaar zijn onze topclubs niet leefbaar. Binnen Europa trouwens geen vreemde vaststelling.

In de jaarrekening van Club valt nog een cijfer op: een lening van 14,4 miljoen euro. Schuld aan de vzw, legt men uit bij blauw-zwart, de reserves die in die vzw zaten, werden overgeheveld naar de NV.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier