Club Brugge-manager Mannaert: ‘Succes mag niet afhankelijk zijn van personen’

Vincent Mannaert laat in Sport/Voetbalmagazine ook zijn licht schijnen over de toekomst van Michel Preud'homme. © Belga Image
Peter t'Kint
Peter t'Kint Redacteur bij Sport/Voetbalmagazine

Algemeen manager Vincent Mannaert over verleden en toekomst van blauw-zwart, dat intens genoot van zijn veertiende titel.

Vincent Mannaert over…

… het vertrek van Víctor Vázquez:

Mannaert: “Ik had nooit gedacht dat hij nog bij ons zou zijn en was wat verrast door de schraalheid van het aanbod voor de Profvoetballer van het Jaar. Het plan was om hem in de zomer te laten gaan. Vervolgens zijn we na Nieuwjaar aan een fameuze reeks begonnen, waarin we een aantal spelers zagen terugkomen. Een volgende kantelmoment was de bekerfinale, die alles nog eens op scherp zette. Achteraf bekeken was het goed dat we na die bekerfinale nog eens op stage gingen, ook al zag niet iedereen dat vlak na de aanslagen zitten. Toen kwam het besef van: mannen, als we het niet allemaal gaan oppikken en iedereen zijn niveau niet wat omhoog trekt, gaat het hier niet lukken. Ik blijf er wel bij: als Abdoulay Diaby in de bekerfinale geen rood krijgt, winnen we de beker ook, maar toen kwam voor de laatste keer dat oud zeer nog even piepen.”

… de sleutelfiguren in de titel van Club Brugge:

Mannaert: “Als je een analyse maakt bij de winterstop, wist je dat het probleem niet offensief was, maar defensief. Dat had niet te maken met één iemand, maar met stabiliteit. De terugkeer van Björn Engels gekoppeld aan de transfer van Butelle heeft daar gespeeld. Het was niet de schuld van Sébastien Bruzzese, maar die kwam als doublure van Mathew Ryan. Als die vertrok, zou er iemand anders komen. Séba wist dat, dat heeft er ook voor gezorgd dat Butelle direct aanvaard werd. En dan denk ik dat Hans Vanaken met het vorderen van het seizoen toonde dat hij op dit niveau al eens het verschil kan maken, zowel door zelf te scoren als door beslissend te zijn in de passing.”

… dé beslissing van Michel Preud’homme:

Mannaert: “Zo goed ken ik hem inmiddels ook wel, dat hij al wat is geswitcht qua emoties. In september, in de periode van de 5-0 tegen Napoli, zat hij diep. Michel is rationeel, en in zijn beleving tegelijk zeer emotioneel. Je wordt daar ook wat filosofischer in. We hadden dat met ChristophDaum ook. Hij had een contract van twee jaar, maar zei op een bepaald moment: we houden het op één jaar.

“We zijn ermee bezig, maar nog niet klaar. Het dossier is belangrijk genoeg om niet overhaast te werk te gaan. Er is voldoende kwaliteit om de continuïteit te verzekeren. Uiteraard is een hoofdcoach belangrijk, maar het doel moet zijn dat het succes van een topclub niet afhangt van personen. Dan heb je goed gewerkt, vind ik. Het beste voorbeeld is Borussia Dortmund. Jürgen Klopp vertrok en werd opgevolgd door iemand van wie 90 procent van de Belgen de naam niet kende (Thomas Tuchel, nvdr), en het ging terug goed. Barça nam Luis Enrique die het niet deed bij AS Roma, maar daar wel. Dat heeft met de cultuur te maken. Maar zo’n cultuur heeft wat tijd nodig, omdat je continuïteit moet hebben bij mensen die zich wat ondergeschikt maken aan het geheel.”

Lees het volledige interview met Vincent Mannaert in Sport/Voetbalmagazine van woensdag 25 mei.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier