Club Brugge na 11 jaar kampioen met 4-0 zege tegen RSC Anderlecht

Club Brugge heeft met een eclatante 4-0 overwinning tegen RSC Anderlecht zichzelf na 11 jaar tot kampioen gekroond.

Club Brugge heeft zondagnamiddag op de achtste speeldag in Play-off I dankzij een 4-0 zege tegen RSC Anderlecht, de enige overgebleven concurrent voor de titel, de veertiende landstitel in de clubgeschiedenis veroverd, de eerst sinds 2005. Topschutter Abdoulay Diaby (24. en 29.) zorgde met twee treffers voor een 2-0 ruststand, na de pauze dikten Hans Vanaken (61.) en aanvoerder Timmy Simons (70.) met een strafschopdoelpunt nog verder aan tot 4-0.

Met nog twee speeldagen voor de boeg heeft blauw-zwart in de stand een voorsprong van zes punten op de eerste achtervolger uit de hoofdstad. Een onoverbrugbare kloof, want in geval van gelijke stand blijft Club op kop omdat het als leider aan Play-off I begonnen is.

Club Brugge had voor de pauze genoeg aan twee ingevingen van topschutter Abdoulay Diaby om Anderlecht nog voor het halfuur uit te tellen. Eerst kopte de 24-jarige Malinees een voorzet van Thomas Meunier tegen de touwen, nadat hij uitstekend voor zijn mandekker Michaël Heylen was gekomen. Enkele minuten later lag Heylen met dom balverlies aan de basis van de 2-0. De centrale verdediger leverde het leer in bij Claudemir, die op het juiste moment Diaby bediende en die liet met een knappe punter doelman Silvio Proto kansloos.

Anderlecht was tot grote frustratie van Besnik Hasi nergens in de eerste helft en op het eerste doelgevaar van de bezoekers was het wachten tot in de toegevoegde tijd: Acheampong en een bleke Djuricic konden het echter niet afmaken. Hasi greep bij de pauze in door Badji naar de kant te halen en met Matias Suarez meer aanvallende kracht tussen de lijnen te brengen. Het waren echter extrasportieve zaken die het begin van de tweede helft domineerden. Uit het vak van de Brugse supporters werd een voetzoeker op het veld gegooid en die ontplofte tussen de spelers.

Scheidsrechter Johan Verbist stuurde beide teams even naar de kleedkamers, na vijf minuten oponthoud kon er voortgespeeld worden op Jan Breydel. Enkele minuten later besliste Hans Vanaken de wedstrijd helemaal met de 3-0. Een kwartier voor affluiten werd het nog 4-0 na een strafschopdoelpunt van Timmy Simons, na handspel van Heylen.

Speciale dag voor Club

Zondag is het dag op dag elf jaar geleden dat het team van de Noorse coach Trond Sollied Anderlecht op 2-2 hield, wat volstond voor een dertiende titelfeest. Van de huidige spelersgroep maakte Timmy Simons (39) toen de viering mee, ook assistent-coach Philippe Clement was als centrale verdediger van de partij. Anekdote in de marge: het is vandaag ook de sterfdatum van ex-premier Jean-Luc Dehaene, een van de meest bekende supporters van Club Brugge.