Club Brugge naar Sclessin: de voortekenen zijn gunstig

© Belga

En de voetbaltrein, hij denderde voort. Straks, in de vooravond is het alweer zover, met Standard-Club Brugge. Een clásico, editie 168 (met de voorbije jaren vier in een seizoen gaat het snel). Van de 83 vorige verplaatsingen naar Luik won Club er slechts 23. Zestien duels eindigden op een gelijkspel, 43 keer won de thuisploeg.

Zijn de voortekenen dan gunstig? Toch wel. Er is immers een grote maar. De laatste nederlaag in de reguliere competitie in Luik dateert al van 6 november 2011. Nadien werd gewonnen (1-3 in 2012), gelijkgespeeld (0-0 in 2013) en gewonnen (1-3 in 2014).

Was het in de play-offs anders? Neen. Laatste nederlaag daar in Luik: mei 2011 (1-0). Daarna werd gelijkgespeeld (1-1 in 2012), gewonnen (2-4 in 2013) en gewonnen (0-1 in 2014). Een verplaatsing naar Luik ligt die van Brugge wel, afgaande op de laatste drie seizoenen.

Bovendien is er de crisis op Sclessin. Met Riga zit inmiddels de 7de trainer op de bank sinds de intrede van Roland Duchâtelet in 2011. Drie op vijftien in deze play-offs, dat is hetzelfde slechte resultaat als in het seizoen 2011-2012, toen Standard uiteindelijk de play-offs afsloot met 9 punten en een vijfde plaats in de eindstand. Toen stond ene.. José Riga ook aan het hoofd van de Rouches. Hij verliet die zomer Standard voor de Aspire Academy in Qatar.

Gebrek aan stabiliteit

Herhaalt die geschiedenis zich? Riga heeft nog een verbintenis tot het einde van het seizoen. Na de goeie prestatie in Brugge en de winst tegen Anderlecht, sprak sportief verantwoordelijke Axel Lawaree zich uit over een contractverlenging. Die woorden zijn inmiddels ingeslikt, op het einde van het seizoen scheiden hun wegen. Lang niet alles is de schuld van Riga. De zevende trainer.. Er is een duidelijk gebrek aan stabiliteit. In de play-offs startte men goed, op Charleroi verdiende de ploeg niet te verliezen, maar wat ze in Kortrijk lieten zien, was ondermaats. Weinig bezieling op het veld, veel frustratie op de gezichten, bij Carcela op het veld, bij het duo Van Damme-De Camargo op de bank. Pas gaan voetballen bij een 0-2 achterstand. Enig lichtpuntje: de behoorlijke invalbeurt van Jonathan Legear, die tegen zijn voet op links speelde. Lawaree wil straks zien wie nog wat in de broek heeft. Leest: toont dat hij de Luikse mentaliteit waardig is. Maar het vel van Riga zullen ze er niet mee redden, als ze dat al zouden willen.

‘Dat in deze play-offs haast alleen thuisploegen winnen’

Naar een Luik in crisis moet een Club met vertrouwen. Een achterstand kan ze niet deren, fysiek staan ze sterk. De Luikse klip zoals de voorbije jaren nemen (overigens kwam Club in de reguliere competitie ook al 1-0 achter op Sclessin) en het seizoen wordt steeds mooier. Club begint in Luik aan een straf tweeluik, met de zondag erna een duel in Anderlecht. Mechele en Refaelov staan op 4 gele kaarten, zij moeten straks opletten. Eerste doel om 18 uur: de ene logica der cijfers respecteren (een zege in Luik) en een tweede doorbreken: dat in deze play-offs haast alleen thuisploegen winnen. Eentje kon dat uit. AA Gent. Niet toevallig in Luik.

Standard-Club uit de reguliere competitie was de match van Thomas Meunier, maar ook van Ruud Vormer, die toen een assist gaf aan Meunier en zelf ook scoorde. Die twee moeten de verplaatsing nu missen. Meunier speelde nog geen minuut in deze play-offs, en de Nederlander, als lopende middenvelder belangrijk in het systeem van Club, haalde tegen Charleroi moeizaam de rust. Een tegenvaller. Maar de kern is zo rijk.. Victor Vázquez is er wel weer bij. Net op tijd terug fit? De Spanjaard en de Belgische play-offs, tot dusver was het nog geen gelukkig huwelijk. Dit seizoen nog maar een keer kunnen starten (tegen Anderlecht, twee assists), vorig seizoen niet één keer aan de aftrap in deze nacompetitie. Het kan vanaf nu weer anders.

Peter T’Kint

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier