Club Brugge wint zestigste editie van de Beker van België

© BELGA

Club Brugge heeft de zestigste editie van de Beker van België gewonnen. Blauw-zwart versloeg Anderlecht met 2-1 in een bloedstollende slotfase.

Club Brugge heeft zondagavond de zestigste editie van de Beker van België gewonnen. In de finale in het Brusselse Koning Boudewijnstadion haalde Blauw-zwart het met 2-1 van landskampioen RSC Anderlecht.

Tom De Sutter zette Club na twaalf minuten al op voorsprong, na de gelijkmaker van Aleksandar Mitrovic in de voorlaatste minuut van de reguliere speeltijd leken er verlengingen in de maak. Lior Refaelov besliste er diep in de toegevoegde tijd met een knappe volley echter anders over.

Voor Club Brugge was het de elfde Bekerwinst, de eerste sinds 2007. Met elf stuks zijn ze tevens Belgisch recordhouder. Bij Anderlecht blijft de teller op negen staan. Na de negen op negen in de competitie en de kwalificatie voor de kwartfinales in de Europa League kan Blauw-zwart over twee weken met vertrouwen aan de play-offs beginnen.

Op het openingsdoelpunt in een kolkende Heizel was het slechts twaalf minuten wachten. Na een fout van Maxime Colin, die verrassend de voorkeur had gekregen op Anthony Vanden Borre, krulde Lior Refaelov een vrije trap haarfijn op de rechter van man in vorm Tom De Sutter, die het leer meteen in één tijd op de slof nam en zo Anderlecht-doelman Silvio Proto kansloos liet (1-0)

Club Brugge wint zestigste editie van de Beker van België
© BELGA

Een furieus gestart Blauw-zwart nam daarna de voet van het gaspedaal, waardoor Anderlecht zich in de wedstrijd kon knokken. Paars-wit eiste het balbezit op, maar slaagde er niet in diepe spits Aleksandar Mitrovic te bereiken. Dennis Praet zocht in de rug van de Serviër naar oplossingen, maar ook de Gouden Schoen vond het gaatje in de Brugse afweer niet. Club hield het slot op de deur en brak nog enkele keren gevaarlijk uit, De Sutter en Oscar Duarte kregen het leer echter niet voorbij Proto.

Vlak na de pauze ging het vuur meteen weer aan de lont. Blauw-zwart ging op zoek naar het tweede doelpunt en zag daarbij twee goals afgekeurd worden. Eerst ging een hoekschop via Refaelov tegen de netten, maar Gumienny keurde de treffer af wegens obstructie. Even later kon de doorgebroken Izquierdo scoren, maar hij werd afgevlagd wegens buitenspel.

Op het uur ontbond Mitrovic aan de overkant dan toch eens zijn duivels. Ne een uitstekende kopbal van de Servische topschutter moest Ryan alles uit de kast halen om zijn netten schoon te houden. De spanning bleef te snijden, maar helaas loste de finale voetballend de verwachtingen niet in.

Met nog een kwartier op de klok zette Hasi alles op alles door met Aaron Leya Iseka nog een tweede spits in te brengen. Acheampong en Dendoncker zorgden meteen voor een heet standje voor de kooi van Ryan en even later ging de Australiër goed plat op een streep van Praet. In een knotsgekke slotfase kon Mitrovic Ryan dan toch vloeren (1-1). De Heizel maakte zich op voor verlengingen, maar Refaelov schonk Club dan toch de Beker (2-1).

Emotionele momenten

Club Brugge wint zestigste editie van de Beker van België
© BELGA

Club Brugge-voorzitter Bart Verhaeghe was tot tranen toe bewogen na het laatste fluitsignaal in de finale van de Belgische voetbalbeker tussen Club en Anderlecht. Blauw-Zwart klopte de Brusselaars na een knotsgekke slotfase met 2-1 en heeft zijn felgebeerde prijs eindelijk beet. (Belga/NS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier