Club Brugge wipt Gent uit beker na spannend duel

Abdoulay Diaby scoorde het enige doelpunt © BELGA

Na een niet hoogstaand maar vinnig duel wist bekerhouder Club Brugge met 1-0 van Gent te winnen en daarmee opnieuw de bekerfinale te bereiken. Abdoulay Diaby maakte de enige goal.

Met AA Gent en Club Brugge stonden in een uitverkocht en kolkend Jan Breydelstadion respectievelijk de nummers één en twee uit de huidige competitie tegenover mekaar. Ook het vorige seizoen sloten ze in die volgorde af. Veel meer ingrediënten zijn er niet nodig om een topaffiche te creëren en bovendien was de heenwedstrijd op een nipte 2-1 zege geëindigd voor de Gentenaars, met een belangrijk uitdoelpunt voor Club.

In een eerste helft waarin Gent de best voetballende ploeg was en het meeste balbezit had, waren de kansen toch voor de thuisploeg. Na 22 minuten leverde dat een doelpunt op. Lior Refaelov zat snel op de bal en speelde door naar Abdoulay Diaby, die twee weken geleden ook al het uitdoelpunt in Gent scoorde. Alleen voor de doelman is de Brugse topschutter op z’n best en met een buitenkantje verschalkte hij dan ook Matz Sels: 1-0 en de thuisploeg virtueel in de finale.

Psychologisch voordeel

Na de pauze moest Gent komen, de jongens van Hein Vanhaezebrouck bleven echter moeite hebben met de stugge Brugse organisatie en speelden geen open kansen bij mekaar. Met 1-0 bleef het wel nagelbijten tot de laatste seconde.

De Bruggelingen hopen met deze eerste zege in acht confrontaties met de Oost-Vlamingen ook een psychologisch voordeel te halen in de race naar de landstitel. Zondag kijken beide ploegen mekaar op de 25e speeldag in de Jupiler Pro League nog eens in de ogen, met de leidersplaats als inzet.

Recordhouder

Voor Club Brugge wordt het in maart, in duel met Standard, de achttiende bekerfinale. Met elf bekerzeges is Club overigens de Belgische recordhouder. Het is ook voor de eerste keer sinds het seizoen 2004-2005 dat ze zich twee keer op rij voor de bekerfinale kwalificeren. De clash met Standard wordt een heruitgave van de Bekerfinale van 2007. Toen haalde blauw-zwart het op de Heizel met 1-0 van de Rouches. Voor Gent, dat ook vorig seizoen in de halve finales strandde, blijft de teller op vier finales en drie zeges staan. De laatste keer dat de Buffalo’s de Beker wonnen was in 2010, na een 3-0 zege tegen Cercle.

(Belga/RR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier