Club en Standard kennen goede seizoensstart, KV Mechelen wint bij terugkeer op hoogste niveau

© Belga

Standard Luik en Club Brugge hebben zaterdagavond meteen drie punten gepakt in de eerste speelronde van de Jupiler Pro League. Ook KV Mechelen won bij de terugkeer op het hoogste niveau.

Op de Freethiel nam vicekampioen Club Brugge meteen het initiatief en creëerde een rist kansen. Toch viel de openingsgoal aan de overkant. Ref Lothar D’hondt legde de bal na tussenkomst van de VAR op de stip wegens handspel van Rits. Francesco Forte liet de mogelijkheid niet liggen. Zo stond de thuisploeg na een half uur tegen de gang van het spel in op voorsprong.

Net voor de pauze kreeg ook Club Brugge een penalty, opnieuw na een tussenkomst van de videoref vanwege hands door Caufriez. Gouden Schoen Hans Vanaken trapte de bezoekers langszij.

Meteen na de kampwisseling mochten de West-Vlamingen een tweede keer juichen. Pirard werkte een schot van Vanaken onvoldoende weg, waarna topaankoop Okereke zijn eerste competitietreffer in Brugse loondienst binnen tikte. Club nam het heft nu nog meer in handen en in de 70e minuut resulteerde dat in de 1-3. Vanaken kopte een voorzet van Vormer tegen de touwen, goed voor zijn tweede goal van de avond. Het bleek meteen de eindstand.

Standard haalt punten pas laat binnen

Standard en Cercle Brugge hielden elkaar in de aanvangsfase in de tang. De Luikenaars kregen halfweg de eerste periode wel een uitgelezen kans op de 0-1, toen Kylian Hazard in de zestien Boljevic langs achteren aanliep. Standard-captain Emond trapte de elfmeter echter te zacht en Cercle-doelman Badiashile bracht redding. Ook nadien bleven goals uit.

Na de koffie bleef Standard zonder succes op zoek naar de 0-1. Michel Preud’homme bracht dan maar op het uur Carcela, die op de bank begonnen was. Maar ook met de Belgische Marokkaan in de ploeg lukte het niet de opening te forceren. De Belder moest tien minuten voor tijd op de draagberrie naar de kant met wat leek op een zware blessure – de Cercle-aanvaller bleef bij een zelf ingezette tackle in het gras steken.

Emond (88.) maakte helemaal in het gaatje zijn gemiste penalty dan toch goed, toen hij een voorzet van Carcela binnenkopte. Limbombe (90.+4) zette nadien de 0-2 eindstand op het bord.

Mechelen wint met 0-2

KV Mechelen, dat door zijn hoofdrol in het matchfixingschandaal pas heel laat zeker wist dat het in 1A mocht voetballen, haalde het bij Zulte Waregem met 0-2. Malinwa begon vrank en vrij en Nikola Storm (20.) zette de bezoekers op 0-1. Zulte Waregem moest reageren, maar het was KVM dat het dichtst bij een tweede doelpunt kwam. Na de pauze hadden de Mechelaars dan toch de dubbele voorsprong beet, toen Gustav Engvall (56.) uit een scherpe hoek raak trof.

Larin kon Zulte Waregem op strafschop weer in de partij brengen, maar hij trapte naast. De thuisploeg kon hierna niet meer reageren, en Mechelen bleef zonder grote problemen overeind.

Olinga helpt Moeskroen aan zege

Moeskroen kwam op het Truiense kunstgras op voorsprong, toen Fabrice Olinga (38.) een vrije trap knap binnentrapte. STVV voerde de druk op, maar de Henegouwse defensie, met doelman Vasic op kop, gaf geen krimp.

Moeskroen gaf de zege niet meer uit handen en begint zijn seizoen zo meteen met drie belangrijke punten.

Zondag staan nog drie wedstrijden op de agenda. Anderlecht ontvangt om 14u30 KV Oostende, waarna AA Gent om 18u naar Charleroi trekt. Eupen en Antwerp sluiten om 20u aan de Kehrweg de eerste speeldag af.