Club heeft een nieuwe Wesley

© /

Niet Tom De Sutter, maar Wesley Moraes Ferreira da Silva (19) tekende een contract bij Club Brugge. Sport/Voetbalmagazine sprak met zijn ex-club AS Trencin.

“Een profiel dat we nog niet hadden”, reageerde Michel Preud’homme eind vorige week, nadat de jonge Braziliaan een contract voor 3,5 seizoenen had getekend. “Een balvaste aanvaller die ook met de rug naar doel kan spelen.”

Dat klopt, zegt Leo van Veen, technisch directeur van AS Trencin, de Slovaakse landskampioen waar Wesley (1m90, 93 kilogram) zich in de kijker van de Brugse scouts speelde. “Eén brok spieren. Groot en sterk, iemand die zich niet gemakkelijk opzij laat zetten. Ondanks zijn lengte vrij snel. Alleen: omdat zijn ene been een paar centimeter langer is dan het andere, loopt hij wat vreemd. Hij zwabbert van links naar rechts, op het ritme van de muziek, maar was zelden geblesseerd.”

Nooit klagen

De Braziliaan verkaste in februari 2015 van Itabuna Esporte Clube naar Trencin, waar hij na een stage van een maand een contract tekende. Eindelijk, want tijdens eerdere testbeurten bij Atlético Madrid (6 maanden) en AS Nancy Lorraine kon hij die clubs niet overtuigen. “Hij heeft de tijd gekregen om zich aan te passen. Eerst bij de U19, waarna hij ook geleidelijk met de eerste ploeg mee trainde. Wesley verstond geen woord Engels, maar hij stond erop dat we hem in het Engels aanspraken. Zo pikte hij beetje bij beetje woordjes op, waardoor we met hem ook videobeelden konden analyseren. Leergierige jongen, die nooit klaagde.”

Kunstgras

In zijn derde officiële wedstrijd, op bezoek bij Steaua Boekarest, scoorde hij twee keer, al speelde hij zich pas na het vertrek van Jairo in de basis. Degelijke statistieken: 8 goals en 5 assists in 22 matchen.

“Sterk aan de bal, waardoor hij ook op het middenveld kan mee voetballen. Bal afschermen en bijhouden, een-tweetje opzetten, open draaien… Er zat altijd een idee achter. En: voor een grote jongen kon hij opvallend goed uit de voeten op ons kunstgras”, zegt Van Veen. “Ook voor de goal, waar hij goed positie kiest en heel scherp is. Levensgevaarlijk aan de eerste paal, dat zagen we ook tijdens de afwerkingsvormen. Een speler met een grote progressiemarge.”

(Chris Tetaert)

In juli scoorde Wesley nog Europees tegen Steaua Boekarest, hier zijn tweede goal van die avond:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier