Club heeft met McGree opnieuw Australische groeibriljant

Riley McGree in het shirt van zijn voormalige club Adelaide. © Twitter
Chris Tetaert Journalist bij Sport/Voetbalmagazine

Heeft Club Brugge zijn nieuwe Blondel gevonden? Volgens de reacties die Sport/Voetbalmagazine noteerde, heeft de jonge Australiër Riley McGree alles in zich om de opvolger te worden van de populaire Waal.

Club nam afscheid van Claudemir, die bezweek voor de oliedollars van Al-Ahli (Verenigde Arabische Emiraten), en presenteerde bijna tegelijkertijd zijn negende inkomende transfer: de linksvoetige middenvelder Riley McGree, voor een habbekrats weggeplukt bij Adelaide United, waar hij in maart 2016 – 17 jaar jong – in het eerste elftal debuteerde, een maand erna de titel in de Australische A-League vierde en zijn eerste contractje mocht tekenen. Geen vetpot: 13.700 euro per jaar, tot de zomer van 2018.

Toen McGree zich na Nieuwjaar in de basis speelde, probeerde voorzitter Greg Griffin de middenvelder met een volwaardig profcontract langer aan de club te binden, maar daar ging die op aanraden van zijn zaakwaarnemer niet op in.

Een groeibriljant, die in maart door bondscoach Ange Postecoglou voor de WK-kwalificatieduels tegen Irak en de Verenigde Arabische Emiraten werd opgeroepen. ‘Een opwindend talent, dat bij iedereen iets losmaakt’, verdedigde Postecoglou zijn keuze. ‘Toen ik het nieuws hoorde, dacht ik eerst aan een flauwe grap’, lachte de middenvelder, die in september van vorig jaar zonder hoge verwachtingen aan het seizoen bij Adelaide United was begonnen. ‘Ik hoopte om hier en daar, door blessures en schorsingen, enkele speelminuten te pakken. Meer niet.’ Geen zes maanden later, na een handvol invalbeurten, werd McGree in de Schotse media al aan landskampioen Celtic gekoppeld.

Lichtpunt

‘Ik was niet verbaasd’, reageerde Guillermo Amor, T1 van Adelaide United, dat als uittredend landskampioen pas als negende – voorlaatste – eindigde. ‘Absoluut een van de lichtpunten van een ontgoochelend seizoen. Goede linkervoet en op verschillende plaatsen inzetbaar: net voor de verdediging, iets hoger of zelfs als nummer tien, kort achter de diepe spits’, aldus Amor, de ex-middenvelder die tussen 1988 en 1998 meer dan driehonderd wedstrijden voor FC Barcelona speelde. Een referentie die kan tellen. ‘Fysiek is Riley niet indrukwekkend, maar dat compenseert hij met inzet en lef. Alsof hij elke keer in de bal wil bijten.’

In 27 competitiewedstrijden startte de Australiër elf keer in de basis en mocht hij nog vijfmaal invallen, in de AFC Champions League stond hij in vijf van de zes matchen aan de aftrap. ‘Door de massale uittocht van enkele vaste waarden kreeg McGree vroeger dan verwacht een kans. Een balvaste speler, die per duel gemiddeld 35 baltoetsen liet noteren, met een passzuiverheid van 83 procent. Maar als je zijn statistieken bekijkt, dan valt vooral zijn honger en bereidheid om ballen te recupereren op’, analyseerde Michael Puterflam, journalist van Fox Sports. ‘Alleen pakte hij door die drive wel zes gele kaarten in 21 matchen en was hij af en toe betrokken in opstootjes.’

De omschrijving doet denken aan Jonathan Blondel, maar dan vijf centimeter (1m78) groter. Of, zoals McGree door sommige ploegmaats werd genoemd: Brawler from Gawler. De schreeuwer van Gawler, het stadje in het zuiden van Australië waar hij opgroeide. ‘Ik wil aan de tegenstanders tonen dat ze mij niet zomaar zullen opzijzetten’, vertelde hij aan ABC News. Heeft Club met McGree na eerder Mathew Ryan opnieuw een Australische groeibriljant gestrikt? Komend seizoen is de jongeling alleszins iemand om in het oog te houden.

Lees de volledige reportage over het nieuwe Club Brugge in onze +zone of in Sport/Voetbalmagazine van woensdag 26 juli.