D-Day voor Marc Wilmots?

Marc Wilmots © AFP

De Belgische Voetbalbond bespreekt de toekomst van de Rode Duivels. De meest pertinente vraag: wordt dat er een mét of zonder Marc Wilmots aan het roer?

Alle Wilmots-critici richten dinsdagnamiddag de ogen op de gebouwen van de voetbalbond in Brussel. Officieel gaat daar een vergadering door om de communicatie tussen de bond en de bondscoach te verbeteren, maar na het ontgoochelende EK staat er maar één punt op de agenda met grote rode bol aangestipt: de toekomst van Marc Wilmots.

Task Force

Vooral op tactisch vlak kreeg Wilmots de laatste weken heel wat kritiek naar zijn hoofd geslingerd, om nog maar te zwijgen over de harde woorden die de nationale voetbaltrainer moest verdragen op sociale media. Zelfs binnen de eigen ploeg klinkt er onenigheid. Het duidt dat de positie van Wilmots aan het hoofd van de Rode Duivels stilaan onhoudbaar is geworden.

Vijf bondsleiders nemen de beslissing. Bondsvoorzitter François De Keersmaecker, CEO ad interim Gérard Linard, technisch directeur Chris Van Puyvelde, Mehdi Bayat en Bart Verhaeghe vormen de zogenaamde Task Force die de prestaties van Wilmots onder de loep zullen nemen.

Ontslagpremie

Struikelblok binnen dit vraagstuk is de ontslagpremie van een miljoen die de KBVB moet betalen als het Wilmots op straat zet. Zeker in de wetenschap dat de Belgische Voetbalbond de laatste twee boekjaren 4,7 miljoen euro in het rood ging. Extra kosten kunnen de bonzen dus missen als kiespijn.

Een mogelijkheid is dat beide partijen tot een compromis komen. Maar hopen dat de bondscoach zelf ontslag neemt, is als verwachten dat Tonga, het laagst gerangschikte land op de FIFA-ranking ooit het WK voetbal wint. Mogelijk moeten meerdere besprekingen het lot van Marc Wilmots bepalen.

Opvolger

Compromis of toch de geldbeugel opentrekken, naast de kwestie Wilmots moet de vergaderende leden bij een ontslag van Wilmots ook kijken naar een mogelijke opvolger. Michel Preud’homme wordt als voornaamste kandidaat opgevoerd, maar ligt nog onder contract bij landskampioen Club Brugge.

Een terugkeer van Louis van Gaal lijkt uitgesloten wegens “financieel onhaalbaar”, dixit afscheidnemend CEO bij de bond Gérard Linard eerder in Het Laatste Nieuws. (JF)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier