Dagboek uit de VS: Back to the future

© Belga
Peter t'Kint
Peter t'Kint Redacteur bij Sport/Voetbalmagazine

Marc Wilmots geeft Marouane Fellaini een kans op zes, Eden Hazard keert voortijdig naar België terug.

Back to the future, uit 1985. Herinnert u die zich nog? Hoe een Amerikaanse tiener dertig jaar in het verleden wordt terug geslingerd, per ongeluk, en er dan moet voor zorgen dat zijn twee ouders mekaar ontmoeten, om zijn eigen bestaan te verzekeren.

Wel, daar dachten we vanmorgen aan, toen we in het centrum van New Brunswick op de bus wachtten die ons naar het trainingsveld van de Rode Duivels zou voeren. Typisch Amerikaanser kan je het hier op een uur treinen van Manhattan niet vinden. Een rustige zondag, voor het eerst in dagen wat zon, meisjes in voetbaluitrusting, kerkgangers op weg naar hun viering, en her en der de Stars and Stripes aan de muur, wapperend in de stevige wind. In de groene long rond de Rutgers University, met sportinstallaties waar onze universiteiten alleen maar van kunnen dromen, veel activiteit. Cricket, soccer (toch vooral meisjes, wat het cliché bevestigt dat ons voetbal hier een vrouwensport is), sulky’s op een paardenrenbaan en wat joggers. Geen fietsers, geen files. New Jersey op een zondagmorgen in mei.

Voor de Belgen die hier wonen is de stage van de Belgische nationale ploeg een uitgelezen kans om wat handtekeningen te scoren. En er zijn er nogal wat, Belgen in Amerikaanse loondienst, veelal wonend in en om Princeton, wat verderop. Werkend voor Johnson en Johnson of andere farmaceutische bedrijven. New Brunswick wordt niks voor niks gepromoot als de Health Care City, de stad van de gezondheid. Dit is Obama-land.

Wie de populairste der Duivels is onder de Belgische Amerikanen? De truitjes liegen er niet om. Eden Hazard. Eén jongetje draagt een shirt met Lukaku op de rug, een ander is fan van Vertonghen.

Vreemd: niemand uit zich als fan van Vincent Kompany, op het moment van de ochtendtraining nog afwezig in het Belgische kamp. Hij meldt zich pas na de middag in het hotel waar de spelers al vier dagen de ogen uitkijken op een Indische bruiloft.

Het nieuws van de dag is dat Eden Hazard per direct naar België terugkeert. Hij gaat in Antwerpen revalideren en hoopt zaterdag weer aan te sluiten. Het andere nieuws is dat Marouane Fellaini woensdag tegen de VS start. Op zes, in een controlerende rol.

Peter T’Kint

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier