Dagboek uit de VS: Memorial Day

© Belga
Peter t'Kint
Peter t'Kint Redacteur bij Sport/Voetbalmagazine

Thorgan Hazard kondigt vertrek bij Zulte Waregem aan.

New Jersey werd vanochtend wakker onder een stralend zonnetje. Eindelijk zon, lachen de Amerikanen, ook hier is de lente tot dusver zeer grillig geweest. Opvallend veel Amerikanen lopen er vandaag bij in uniform. Het is Memorial Day, de dag waarop Amerika zijn gesneuvelde helden in diverse oorlogen herdenkt. In kleine groepjes wandelen ze door de straten, de stars and stripes bij de hand.

Voor de Rode Duivels is het de laatste trainingsdag in het stadion van de Rutgers University. Morgenochtend verhuist de hele bende immers naar Cleveland, waar woensdag tegen de VS wordt gevoetbald. Hoog aangeschreven onderwijs krijg je hier, gecombineerd met een mooi sportpakket. Vooral de richting filosofie blijkt vermaard. In de tribune opnieuw veel Belgen, die de spelers komen groeten. Uitgeweken landgenoten, die hier een leven opbouwen. En Nederlands spreken met een Amerikaans accent. Zeker zij die met een Amerikaanse zijn getrouwd en thuis Engels spreken. Een Waaslander uit ‘Saint-Niklaas’ kan niet verhullen dat hij hier al tien jaar aan de weg timmert. Zijn volgende project: een brouwerij. Amerika is helemaal into Belgian beer..

Voor de training begint is er nog een fotosessie, met Ghanese Amerikanen, die een tornooi onder Afrikaanse landen wonnen. Allemaal amateurvoetballers die in de VS wonen en er hun eigen Africa Cup spelen. Vorig jaar won Senegal, dit jaar Ghana. Gesponsord door .. SN Brussels wordt hun cup. Vandaar de foto.

Geen hard nieuws verder, tenzij dit. Na de training krijgen we even Thorgan Hazard te spreken. Hij heeft dit nieuws: dat hij zeker weg gaat bij Zulte Waregem. En nog niet terugkeert naar Chelsea. Wat onderweg ligt, Anderlecht?, is nog niet duidelijk. Zijn broer Eden ondergaat donderdag een scan. Die moet uitwijzen, of hij nog beschikbaar is voor het duel tegen Servië op 7 juni. En of hij voelt of er een plaats te pakken is? Hazard, droog: Ja. Misschien op de bank…

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier